Zrób te kluseczki marchewkowe zamiast klasycznych, są o niebo smaczniejsze! Wystarczą dwa składniki

Zrób te kluseczki marchewkowe zamiast klasycznych, są o niebo smaczniejsze! Wystarczą dwa składniki

Dodano: 
Kluski z mięsem
Kluski z mięsem Źródło: Shutterstock
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, lekki i niebanalny obiad, to koniecznie zrób kluseczki marchewkowe. Doskonale smakują i pasują niemal do każdej potrawy. Sprawdź, jak je przygotować.

W polskiej kuchni bardzo popularne są różnego rodzaju kluski. Zajadamy się pyzami, kluskami śląskimi czy kopytkami. To dania bardzo sycące, dzięki czemu idealnie sprawdzają się jako obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest stosunkowo łatwe, a do tego niedrogie. Po pewnym czasie takie potrawy mogą się jednak znudzić. Warto wtedy poszukać ciekawych alternatyw i nieco poeksperymentować w kuchni.

Jak zrobić kluseczki marchewkowe? Prosty przepis

Kluseczki marchewkowe to lżejsza i ciekawa alternatywa dla klasycznych klusek. Ich delikatna, lekko słodkawa nuta doskonale komponuje się zarówno z mięsem, wytrawnymi sosami, jak i z warzywnymi dodatkami. Marchewka nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również wzbogaca je o witaminy oraz błonnik pokarmowy. To danie świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu.

Przepis: Kluseczki marchewkowe

Te kluseczki smakują naprawdę obłędnie, musisz spróbować!

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ugotowanej marchewki
  • 400 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marchewkiUgotuj marchewkę do miękkości, później odcedź i zblenduj na gładką masę.
  2. Mieszanie składnikówDo marchewki dodaj mąkę i zagnieć ciasto, a następnie uformuj wałeczek i pokrój go na małe kluseczki.
  3. Gotowanie klusekWrzuć kluseczki do wrzątku i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to warzywo, które zdecydowanie warto regularnie włączać do diety. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A – niezbędną dla zdrowia oczu, pięknej skóry i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zawiera również błonnik pokarmowy, wspomagający pracę jelit i zapewniający uczucie sytości na dłużej. Marchewka dostarcza także przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, jest niskokaloryczna, więc świetnie sprawdza się w diecie osób, które się odchudzają.

Ciekawe potrawy z marchewką

Marchewka to bardzo uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w wielu potrawach. Doskonale sprawdza się jako składnik zup – na przykład aromatycznej zupy marchewkowej z imbirem i mlekiem kokosowym. Można z niej przygotować także pyszne surówki, z których najpopularniejsza to ta z jabłkiem. Jej naturalna słodycz sprawia, że świetnie nadaje się również do deserów, takich jak ciasto marchewkowe. Ciekawą propozycją są również warzywne kotlety z marchewką w roli głównej. Upieczona w piekarniku z dodatkiem przypraw sprawdzi się natomiast jako zdrowa przekąska.

Czytaj też:
Pomysł na szybki obiad? Te puszyste placuszki zawsze się udają i zrobisz je w 15 minut
Czytaj też:
Chcesz wspomóc odchudzanie i zdrowie? Dietetyk poleca te produkty z Rossmanna

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl