Poranek to dla wielu osób najbardziej problematyczna pora dnia. Trzeba zdążyć z wieloma obowiązkami (wyszykować się do pracy, przygotować dzieci do szkoły etc.). Na jedzenie pozostaje zazwyczaj stosunkowo mało czasu. Dlatego chętnie sięgamy po najprostsze rozwiązania – kanapki, płatki na mleku albo kawę i drożdżówkę. Taki posiłek na ogół nie dostarcza jednak zbyt dużo energii. Chcesz to zmienić? Zastąp zwykłe śniadanie „placuszkami mocy”. Są pyszne, banalnie proste i błyskawiczne.
Jak zrobić ekspresowe „placuszki mocy”?
Przygotowanie tych przysmaków to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani zaawansowanych sprzętów kuchennych. Nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy, że wymieszasz poszczególne składniki ciasta zwykłą łyżką, a powstałą masę wylejesz na rozgrzaną patelnię i usmażysz. Wszystko zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
Przepis: Ekspresowe „placuszki mocy”
To świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i szybką przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 337 w każdej porcji
Składniki
- 140 g jogurtu naturalnego
- 90 g mąki
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówW misce połącz jogurt z jajkiem. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj całość. Masa powinna być gęsta i jednolita.
- Smażenie placuszkówNakładaj porcje masy na rozgrzaną patelnię. Smaż pz obu stron na złoty kolor (przez około 2 minuty).
W czym tkwi sekret „placuszków mocy”?
„Pierwsze skrzypce” w przedstawionych przysmakach gra jogurt naturalny. To właśnie jemu placuszki zawdzięczają swoją „moc”. Ten składnik jest najważniejszym materiałem budulcowym organizmu i warunkuje jego prawidłowe funkcjonowanie na wielu różnych płaszczyznach. Bierze udział w procesie syntezy hormonów oraz enzymów. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową ustroju. Transportuje tlen i substancje odżywcze do tkanek. Uczestniczy też w ich regeneracji. Co więcej, wzmacnia układ odpornościowy i usprawnia przemianę materii. Pomaga też w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Z jednej strony zapewnia długie uczucie sytości po posiłku, zapobiegając podjadaniu, a z drugiej – przyspiesza spalanie kalorii.
Z czym podać jogurtowe „placuszki mocy”?
„Placuszki mocy” świetnie smakują „solo”. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by serwować je w „towarzystwie” innych produktów spożywczych. Doskonale komponują się z owocami, na przykład bananami, malinami, borówkami, jabłkami czy truskawkami. Możesz też posypać je cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub podać z domową konfiturą własnej roboty. Jeśli chcesz, by przysmaki zyskały jeszcze więcej wartości odżywczych, połącz je z jogurtem naturalnym, posiekanymi orzechami, nasionami chia bądź zmielonym siemieniem lnianym. Opcji jest nieskończenie wiele, a każdy sposób podania sprawia, że placuszki nabierają nowego charakteru. Jedna kwestia nie ulega wątpliwości – takie śniadanie zachwyci każdego, niezależnie od wieku.
Czytaj też:
Jesienią jem tę sałatkę i nie tyję. Lekarka mówi, że wzmacnia też odpornośćCzytaj też:
Jedz regularnie, a wzmocnisz serce i nie tylko. Waga też zacznie spadać