Któż z nas nie marzy o ciepłych i pulchnych bułeczkach na śniadanie lub kolację? Nie trzeba biec do piekarni, by je zdobyć. Można zrobić to aromatyczne pieczywo w domu, i to w zaledwie kilka minut. To propozycja idealna dla osób, które nie mają na co dzień zbyt wiele czasu ani cierpliwości, ale nie chcą rezygnować z dobrego i zdrowego jedzenia. Jeśli jesteś jednym z nich, to czym prędzej zapisz sobie ten przepis, Z pewnością nie raz będziesz do niego wracać. Jest szybki i banalnie prosty, a przy tym pozwala na stworzenie obłędnie pysznych przysmaków. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa. Aż trudno uwierzyć, że powstają tylko z 4 składników.
Jak zrobić domowe bułeczki z 4 składników?
Jogurt to sekret tej receptury. Dzięki niemu ciasto nie potrzebuje drożdży. Jest miękkie, delikatne, puszyste i wilgotne. Nabiera też lekko kwaskowego smaku. Z kolei zastosowanie mąki orkiszowej sprawia, że zyskuje więcej wartości odżywczych, a zwłaszcza błonnika. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na długo. Włączenie bułeczek do jadłospisu pozwala więc w naturalny sposób zmniejszyć liczbę przyjmowanych kalorii i ograniczyć lub nawet całkiem wyeliminować zjawisko podjadania między posiłkami.
Samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Zajmuje nie więcej niż 10 minut. Wystarczy połączyć poszczególne składniki. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego. Potem wystarczy już tylko uformować bułeczki i wstawić do piekarnika.
Przepis: Bułeczki jogurtowe
Sycą i świetnie smakują.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 500g jogurtu naturalnego
- 500g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
- dowolne ziarna do posypania i inne lubiane dodatki
Sposób przygotowania
- Robienie bułeczekPołącz wszystkie składniki. Z powstałej masy uformuj małe kulki. Jeśli chcesz, posyp je ulubionymi dodatkami. Umieść bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie bułeczekPiecz bułeczki przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez funkcji termoobiegu).
Jak urozmaicić bułeczki jogurtowe?
Ten przepis, dzięki swojej prostocie, daje kucharzowi duże pole do popisu. Możesz urozmaicić swoje bułeczki, dodając do nich ulubione składniki. Doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju ziarna, na przykład mak, sezam, siemię lniane itp. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać też pestki dyni lub słonecznika. Opcji jest mnóstwo, a ogranicza cię jedynie wyobraźnia.
Czytaj też:
Dietetyczka była zaskoczona: ten ketchup z Lidla ma tylko 40 kcal i ani grama cukruCzytaj też:
Bosacka ostrzega: te parówki nie mają mięsa. Zobacz, jak wybrać dobre