Pół łyżeczki i dwa dodatki. Tak robię fasolkę po bretońsku „jak u mamy”, a smak PRL-u wraca

Pół łyżeczki i dwa dodatki. Tak robię fasolkę po bretońsku „jak u mamy”, a smak PRL-u wraca

Dodano: 
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku Źródło: Freepik
Fasolka po bretońsku to klasyk polskiej kuchni. Świetnie smakuje, a do tego zaspokaja uczucie głodu na długo. Zobacz, co zrobić, żeby to kultowe danie z PRL-u smakowało wyszło naprawdę rewelacyjne.

Kuchnia PRL-u była dość prosta, często opierała się na produktach, które były akurat dostępne w sklepach. Królowały wtedy też potrawy sycące i tanie, takie jak między innymi placki ziemniaczane, pierogi, kopytka. Popularna była też fasolka po bretońsku. To danie z białej fasoli, która jest gotowana w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonego mięsa. Zazwyczaj tę potrawę podaje się z kromką chleba lub ziemniakami.

Patent na pyszną fasolkę po bretońsku

Ja zawsze, przygotowując to danie, korzystam z patentu mojej mamy. Chodzi o dodatek mięsa. Część osób dodaje wyłącznie kiełbasę, ale ja polecam wzbogacić potrawę także o dobry boczek. Najlepiej, by był pokrojony w grubą kostkę. Sekretem smaku tego dania jest też użycie odrobiny cukru. Wystarczy pół łyżeczki, by wyrównać smak dania i podkreślić naturalną słodycz cebuli.

Przepis: Fasolka po bretońsku

To danie cudownie smakuje, a do tego jest bardzo sycące.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
517 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchej fasoli „Piękny Jaś”
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie fasoliPrzepłucz fasolę, zalej dużą ilością zimnej wody i pozostaw na noc.
  2. Gotowanie fasoliRano odcedź ją, zalej świeżą wodą (ok. 1 litr), dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny, aż będzie miękka.
  3. Przygotowanie innych składnikówPokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zrumieni. Dodaj go do garnka z fasolą. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie. Pod koniec dorzuć przeciśnięty czosnek i chwilę podsmaż. Całość przełóż do garnka z fasolą. Gotuj razem kilka minut bez przykrycia.
  4. Robienie sosuDodaj pomidory z puszki i koncentrat. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, która podkreśli smak pomidorów i zbalansuje kwasowość. Gotuj całość około 15 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Fasola jest bogata w białko roślinne, dlatego świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w dietach wegetariańskich i wegańskich. Zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i sprawia, że dłużej czujemy sytość. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, szczególnie witamin z grupy B oraz magnezu, potasu, żelaza i cynku.

Fasola ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu powoli podnosi poziom glukozy we krwi. Mogą ją jeść osoby z cukrzycą i insulinoopornością. U niektórych może jednak powodować wzdęcia czy bóle brzucha — to efekt obecności oligosacharydów. Moczenie i płukanie fasoli przed gotowaniem pomaga zmniejszyć ich ilość. Koniecznie sprawdź też, co zrobić, żeby fasolka po bretońsku miała idealną konsystencję.

Czytaj też:
Pamiętasz tę kaszę? Naukowcy: to polski skarb dla jelit i stabilnej glikemii – sprawdź, jak działa
Czytaj też:
Nie kefir, nie śmietana. Makłowicz do naleśników dodaje coś lepszego. Wystarczy 1 szklanka

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl