W ofercie sklepów spożywczych i sieci handlowych można znaleźć mnóstwo różnych kremów czekoladowych. Kuszą pięknym wyglądem i niską ceną, ale ich skład nierzadko odbiera apetyt. Pełno w nim cukru, substancji słodzących, konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych zbędnych dodatków. Dlatego już dawno przestałam inwestować w tego rodzaju produkty. Nie oznacza to jednak, że wykreśliłam słodkie przyjemności typu nutella ze swojego jadłospisu. Wręcz przeciwnie – ale robię je sama w domu. Często korzystam przy tym z przepisu, który udostępniła w mediach społecznościowych dietetyczka Kinga Blacharska. Jest szybki i naprawdę prosty.
Jak zrobić zdrowy krem czekoladowy?
Potrzebujesz tylko paru łatwodostępnych składników – daktyli, masła orzechowego, dojrzałego banana, gorzkiej czekolady oraz odrobiny soli. Słona przyprawa doskonale „podbija” słodycz deseru. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejszy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać czekoladę o jak największej zawartości kakao. Minimum to 70 procent. Taki przysmak ma bowiem mnóstwo cennych właściwości. Dostarcza przede wszystkim sporej dawki antyoksydantów. Te związki chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, wzmacniają odporność i spowalniają procesy starzenia. Przyczyniają się też do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” i glukozy we krwi. W efekcie pośrednio zmniejszają ryzyko rozwoju wielu różnych chorób.
Przepis: Zdrowy krem czekoladowy
To świetny dodatek do kanapek, naleśników czy racuchów.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 346 w każdej porcji
Składniki
- 100 g daktyli
- 50 g czekolady gorzkiej 85%
- 30 g masła orzechowego
- 40 g dojrzałego banana
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówDaktyle zalej wrzątkiem. Odstaw na około 10 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Łączenie składnikówDo rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Wymieszaj całość. Wrzuć wymoczone daktyle do blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by krem miał rzadszą konsystencję, dodaj więcej banana. Gotowy przysmak przechowuj w zamykanym słoiczku, w lodówce.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Daktyle są nazywane chlebem życia. Zresztą nie bez powodu. Mają wiele wartości odżywczych. Obfitują w błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości, a jednocześnie łagodzi gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Można w nich znaleźć również potas. Związek wspiera pracę mięśni i układu nerwowego. Pomaga też obniżyć ciśnienie krwi. Dzięki połączeniu węglowodanów z mikroskładnikami daktyle działają niczym naturalny „zastrzyk mocy” — hamują głód, dodają energii i dobrze wpisują się w zbilansowaną dietę, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy ograniczyć spożycie białego cukru.
Czytaj też:
Wygląda jak czekolada, a syci na długo i wspiera odchudzanie. Dietetyczka poleca ten deserCzytaj też:
Sernik i makowiec w jednym? W tym połączeniu można się zakochać od pierwszego kęsa
