Święta bez pierniczków dla mnie nie istnieją. To absolutny „must have” bożonarodzeniowego menu. Tradycyjne przysmaki pełne cukru zamieniam jednak na słodkości w innej znacznie zdrowszej wersji. Smakują o niebo lepiej niż klasyki i nie „idą w boczki”. Poza tym robię je w ekspresowym tempie. Minimum wysiłku, a efekt jak z najlepszej cukierni. Gdy poznasz ten przepis, z pewnością będziesz do niego wracać i to nie tylko od święta.
Jak zrobić zdrowe i szybkie pierniczki?
Przygotujesz je w trzech prostych krokach. Najpierw wymieszaj wszystkie składniki, potem przełóż powstałą masę do foremek, a na koniec wstaw wszystko do piekarnika na około 15-20 minut. Jeśli chcesz, możesz oblać je czekoladą albo obsypać cukrem pudrem.
Przepis: Szybkie pierniczki
Powstają z paru składników, a smakują jak z najlepszej cukierni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradcyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 20 g mąki kokosowej
- 15 g ksylitolu
- 10 g kakao
- 10 g przyprawy do piernika
- 25 g oleju kokosowego
- 5 g proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- tabliczka czekolady (na polewę)
Sposób przygotowania
- Robienie masy na piernikiWymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie przełóż ją do foremek o dowolnym kształcie.
- PieczeniePiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut
- DekorowanieJeśli chcesz, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i zanurz niej przestudzone pierniczki.
Szybkie pierniczki – przydatne wskazówki
Jeśli chcesz, możesz zamienić mąkę kokosową na pszenną lub orkiszową (trzeba jej dodać nieco więcej). Do stworzenia polewy, najlepiej używać gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Taka jest bowiem najzdrowsza. Dostarcza organizmowi sporej dawki antyoksydantów, które wpływają pozytywnie na pracę całego organizmu. Spowalniają procesy starzenia, łagodzą stany zapalne i neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Przyczyniają się też do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, poziomu „złego cholesterolu” oraz glukozy. Odgrywają ważną rolę w profilaktyce różnego rodzaju schorzeń, takich jak zawał serca, udar mózgu, miażdżyca czy choroby o podłożu nowotworowym.
Jeżeli nie przepadasz za smakiem gorzkiej czekolady, wymieszaj z wariantem mlecznym w dowolnych proporcjach. Możesz dodać ciasteczkom jeszcze więcej słodyczy. Wystarczy, że dorzucisz do masy kilka sztuk zblendowanych daktyli. Będą się doskonale komponować z pozostałymi składnikami.
Czytaj też:
Ten makowiec z jabłkami na święta zawsze znika pierwszy. To mój pewniakCzytaj też:
Te pierniczki bez pieczenia robię w 10 minut. Miękkie, aromatyczne i znikają, zanim dobrze się schłodzą
