Witamina B12 nie jest wytwarzana przez ludzki organizm. Oznacza to, że musimy przyjmować ją wraz z pożywieniem. Zdawać by się mogło, że spożywanie odpowiedniej ilości tej witaminy nie może być trudne, ponieważ znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego i o jej suplementacji powinni myśleć wyłącznie wegetarianie. Niestety, nawet osoby otyłe i regularnie jedzące mięso mogą mieć niedobór witaminy B12.
Przewlekły niedobór witaminy B12 może mieć bardzo poważne skutki dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Wiele objawów niedoboru witaminy B12 jest wynikiem niewystarczającej liczby zdrowych komórek krwi. Ciało potrzebuje dużej ilości tych komórek, aby uzyskać tlen wokół ciała i utrzymać narządy w dobrym zdrowiu.
Rola witaminy B12 w organizmie człowieka
Witamina B12 ma kluczowe znaczenie dla tworzenia DNA i czerwonych krwinek, a także wspomaga system nerwowy.
-
Witamina B12 zapobiega anemii (dokładnie anemii megaloblastycznej) i wspiera produkcję czerwonych komórek krwi.
-
Wzmacnia kości, zapobiegając rozwojowi osteoporozy, choroby powodującej demineralizację kości i ich nadmierną łamliwość.
- Zmniejsza ryzyko rozwoju depresji, ponieważ wspomaga produkcję serotoniny, hormonu, który pozytywnie wpływa na nastrój.
- Zmniejsza także ryzyko rozwoju wad płodowych, np. cewy nerwowej. Kobiet starające się o dziecko i na wczesnym etapie ciąży powinny być informowane o tym, jak niebezpieczny jest niedobór witaminy B12.
- Ponieważ bierze też udział w produkcji energii, dbanie o odpowiedni poziom witaminy B12 sprawia, że mamy więcej siły i energii każdego dnia.
Czytaj też:
Ten owoc pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
Przy niedoborze witaminy B12 pojawia się mrowienie nóg
To dziwne uczucie mrowienia lub wbijania szpilek w obrębie nóg i dłoni może być spowodowane niedoborem witaminy B12. To dlatego, że bierze udział w przewodzeniu nerwów, a jej niedobór może powodować nawet uszkodzenia nerwowe. W układzie nerwowym witamina B12 pomaga wytwarzać substancję zwaną mieliną. Mielina jest ochronną powłoką, która chroni nerwy i pomaga im przekazywać odczucia. Osoby z niedoborem witaminy B-12 mogą nie wytwarzać wystarczającej ilości mieliny, aby pokryć nerwy. Bez tej powłoki nerwy mogą ulec uszkodzeniu.
Stan ten może powodować nawet trudności w poruszaniu się. Osoby zmagające się z niedoborem witaminy B12 mogą również odczuwać osłabienie mięśni i zmniejszone odruchy. Ponadto bez wystarczającej ilości krwinek czerwonych do przenoszenia tlenu w obrębie ciała, człowiek może czuć się bardzo zmęczony.
Czytaj też:
Peganizm (dieta pegańska) – dietetyczny HIT 2019?
Zaburzenia poznawcze przy niedoborze witaminy B12
Niedobór witaminy B12 może powodować problemy z myśleniem, które lekarze nazywają zaburzeniami poznawczymi. Kwestie te obejmują trudności w myśleniu lub rozumowaniu oraz utratę pamięci. Zmniejszenie ilości tlenu docierającego do mózgu może być przyczyną problemów myślenia i rozumowania.
Niedobór witaminy B12 może skutkować także rozdrażnieniem, nerwowością, stanami depresyjnymi.
Dlaczego pojawia się żółtaczka?
Zażółcenie skóry kojarzy nam się głównie z chorobami wątroby. Tymczasem niedostateczne wytwarzanie czerwonych krwinek krwi zaburza też poziom bilirubiny. To dlatego skóra może zrobić się żółta.
Niedobór witaminy B12 wpływa także na układ pokarmowy i pracę jelit. Mogą pojawić się nudności, wymioty, biegunka. Co ciekawe, dolegliwości te mogą prowadzić do utraty apetytu, a w konsekwencji utraty masa ciała. Warto wiedzieć, że niewyjaśnione i niezamierzone chudnięcie zawsze wymaga konsultacji lekarskiej.
W jakich produktach znajdziemy witaminę B12?
Witamina B12 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która jest obecna w produktach odzwierzęcych, takich jak:
-
czerwone mięso,
-
drób,
-
jajka,
-
nabiał,
-
ryby.
Czytaj też:
Dieta DASH – rewelacyjnie wpływa na serce i pozwala zgubić niechciane kilogramy