3 przepisy na śniadania z niską ilością soli

3 przepisy na śniadania z niską ilością soli

Dodano: 
Zdrowe śniadania
Zdrowe śniadania Źródło: Unsplash / Dana Marin (Amsterdamian)
Sól jest organizmowi potrzebna, ale nie w nadmiarze. Jako że współcześnie znajdziemy ją w wielu produktach, warto nie dodawać jej dodatkowo do śniadań. Oto przepisy na 3 poranne posiłki, które nie zawierają zbyt dużo tego składnika.

American Heart Assiociation zaleca, by nie spożywać więcej niż 2300 mg soli dziennie, dodając, że takim idealnym limitem byłoby jednak 1500 mg. Nie jest to najłatwiejsze zadanie w czasach, w których sól dodaje się do takich produktów jak płatki śniadaniowe, parówki, gotowe mieszanki przypraw czy sosy. Na szczęście, spożywając odpowiednie śniadanie, można tę dzienną porcję soli w diecie ograniczyć. Oto 3 przepisy na śniadania, w których dawka soli nie przekracza 340 mg.

1. Owsianka z borówkami

Choć samą owsiankę przygotujesz w 10 minut, należy to (po części) zrobić poprzedniego wieczoru i odstawić na noc.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki (500 ml) mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki borówek

Sposób przygotowania:

W dowolnym pojemniku o pojemności 1 litra wymieszaj mleko, kurkumę, imbir i pieprz. Dodaj płatki owsiane, przykryj pojemnik szmatką lub talerzem, pokrywką i odstaw do lodówki na noc. Po wyjęciu wymieszaj całość ponownie, aż do uzyskania konsystencji kremu, a następnie dodaj borówki.

2. Pancakes z musem z mango

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka pokrojonego mango
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 białka jaj

Sposób przygotowania:

Umieść mango i sok z limonki w blenderze i zblenduj je na gładką masę, którą następnie przelej do małej miski. W dużej misce wymieszaj natomiast mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Z kolei w średniej misce wymieszaj mleko migdałowe, olej kokosowy, syrop klonowy, białka jaj i wanilię. Ubijaj energicznie przez około 1 minutę, by właściwie wymieszać białka.

Rozgrzej patelnię i w międzyczasie wymieszaj miksturę z białek z mąką kokosową aż do uzyskania lejącej, ale gęstej masy. Gorącą już patelnię posmaruj olejem kokosowym i następnie umieść na niej pierwszą porcję ciasta, pozostawiając na 2-3 minuty na każdej ze stron.

3. Malinowe smoothie z gruszkami i pistacjami

Składniki na 2 porcje:

  • 2,5 szklanki (600 ml) jogurtu greckiego 0%
  • 1 banan
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka (140 g) pokrojonych gruszek
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

Umieść w blenderze jogurt, banana, maliny (już rozmrożone) i nasiona chia. Blenduj aż do uzyskania gładkości, a następnie przelej całość do dwóch szklanek. Dodaj na wierzch plasterki gruszki i pistacje.

Czytaj też:
Pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie, czyli przepis na omlet

Źródło: My Fitness Pal