American Heart Assiociation zaleca, by nie spożywać więcej niż 2300 mg soli dziennie, dodając, że takim idealnym limitem byłoby jednak 1500 mg. Nie jest to najłatwiejsze zadanie w czasach, w których sól dodaje się do takich produktów jak płatki śniadaniowe, parówki, gotowe mieszanki przypraw czy sosy. Na szczęście, spożywając odpowiednie śniadanie, można tę dzienną porcję soli w diecie ograniczyć. Oto 3 przepisy na śniadania, w których dawka soli nie przekracza 340 mg.
1. Owsianka z borówkami
Choć samą owsiankę przygotujesz w 10 minut, należy to (po części) zrobić poprzedniego wieczoru i odstawić na noc.
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki (500 ml) mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki borówek
Sposób przygotowania:
W dowolnym pojemniku o pojemności 1 litra wymieszaj mleko, kurkumę, imbir i pieprz. Dodaj płatki owsiane, przykryj pojemnik szmatką lub talerzem, pokrywką i odstaw do lodówki na noc. Po wyjęciu wymieszaj całość ponownie, aż do uzyskania konsystencji kremu, a następnie dodaj borówki.
2. Pancakes z musem z mango
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka pokrojonego mango
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 białka jaj
Sposób przygotowania:
Umieść mango i sok z limonki w blenderze i zblenduj je na gładką masę, którą następnie przelej do małej miski. W dużej misce wymieszaj natomiast mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Z kolei w średniej misce wymieszaj mleko migdałowe, olej kokosowy, syrop klonowy, białka jaj i wanilię. Ubijaj energicznie przez około 1 minutę, by właściwie wymieszać białka.
Rozgrzej patelnię i w międzyczasie wymieszaj miksturę z białek z mąką kokosową aż do uzyskania lejącej, ale gęstej masy. Gorącą już patelnię posmaruj olejem kokosowym i następnie umieść na niej pierwszą porcję ciasta, pozostawiając na 2-3 minuty na każdej ze stron.
3. Malinowe smoothie z gruszkami i pistacjami
Składniki na 2 porcje:
- 2,5 szklanki (600 ml) jogurtu greckiego 0%
- 1 banan
- 1 szklanka mrożonych malin
- 2 łyżki nasion chia
- 1 szklanka (140 g) pokrojonych gruszek
- 2 łyżki posiekanych pistacji
Sposób przygotowania:
Umieść w blenderze jogurt, banana, maliny (już rozmrożone) i nasiona chia. Blenduj aż do uzyskania gładkości, a następnie przelej całość do dwóch szklanek. Dodaj na wierzch plasterki gruszki i pistacje.
Czytaj też:
Pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie, czyli przepis na omlet