10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy

10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy

Dodano: 
Warzywa, zdjęcie ilustracyjne
Warzywa, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / Peter Wendt
Niezliczone badania powiązały spożycie warzyw ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych. Które pojawiają się w nich najczęściej?

Warzywaw codziennej diecie są ważnym elementem profilaktyki zdrowia. Powinny stanowić znaczną część naszego talerza – i to przy każdym posiłku. Ponieważ zawierają dużo wody, są niezbędne do nawodnienia i prawidłowego trawienia. Wypełnione kluczowymi przeciwutleniaczami wzmacniającymi odporność, błonnikiem, witaminami z grupy B i minerałami, są prawdziwą ucztą dla zdrowia. Jednocześnie dostarczają one paliwa dla pożytecznych bakterii w organizmie.

Ranking najzdrowszych warzyw

Właściwie każde warzywo jest zdrowe i dostarcza organizmowi szereg składników odżywczych. Dlatego wśród warzyw właściwie nie ma złego wyboru. Jedyne, co należy ograniczyć do minimum to panierowanie i smażenie warzyw na głębokim tłuszczu. Stają się wtedy nośnikami dodatkowych rafinowanych węglowodanów i tłuszczów nasyconych. Dlatego lepiej gotuj je na parze, grilluj, piecz, albo spożywaj na surowo.

10 warzyw, które warto jeść jak najczęściej

Marchewka
Marchewka – zawiera przeciwutleniacze (głównie beta-karoten czyli prowitaminę A), które odgrywają dużą rolę w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia i rozwój nowotworów.

Brokuły
Brokuły – są niskokaloryczne i bogate w mikroelementy, w tym witaminę C, A i K. Są szczególnie bogate w błonnik, ważny składnik odżywczy, który wspiera metabolizm, kontrolę poziomu cukru we krwi i zdrowie serca.

Jarmuż
Jarmuż – jest pełen witaminy K (zaledwie ½ szklanki dostarcza około 440 proc. zalecanej dziennej wartości). Porcja jarmużu dostarcza również 10% dziennej wartości wapnia.

Rzepa
Rzepa – to warzywo korzeniowe jest bogate w błonnik i mikroelementy, w tym wapń, fosfor i potas. Rzepa jest stosunkowo neutralna w smaku. Dzięki temu można ją łatwo dodać do wielu różnych przepisów.

Szpinak
Szpinak – zawiera mnóstwo witaminy A, która pomaga wzmocnić i wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Szparagi
Szparagi – to tylko kilka kalorii, ale dużo błonnika i mikroelementów ukrytych w łodygach. Zawierają one m.in. kwas foliowy, witaminę C, A i K.

Soczewica
Soczewica – ta roślina strączkowa jest dobrym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i żelaza.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa – jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K i błonnika.

Kalafior
Kalafior – to łatwy sposób na dodanie do posiłku dodatkowej witaminy C, potasu i kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego.

Buraki
Buraki – warzywo o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wykazano, że mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i stres oksydacyjny.
Czytaj też:
Dieta sirt to nadal jedna z najmodniejszych metod odchudzania. Na czym polega?
Czytaj też:
Sposób, by polubić warzywa. Wielu z was może zaskoczyć


Opracowała:
Źródło: Goodhousekeeping
 0

Czytaj także