Lodowy sorbet to dokonały sposób na uzyskanie pysznego deseru bez ciężkiej śmietanki czy dodatku cukru. Przygotowując go samodzielnie, mamy kontrolę nad zawartymi składnikami i jakością produktów. Przepis na sorbet miodowo-brzoskwiniowy jest niezwykle prosty. Wystarczy połączy ze sobą kilka składników, a następnie zmiksować je na gładką masę. Można dodać do niego również trochę alkoholu.
Domowy sorbet miodowo-brzoskwiniowy
Składniki
- 1 kilogram mrożonych brzoskwiń
- 1/4 szklanki miodu (płynnego)
- 1/2 łyżeczki ekstraku z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Przełóż mrożone brzoskwinie z zamrażarki do lodówki, by lekko się rozmroziły. Wystarczy ok. pół godziny.
2. Do kielicha robota kuchennego lub blendera przełóż brzoskwinie, miód, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
3. Blenduj składniki na gładką masę.
4. Podawaj natychmiast z małych miseczkach.
5. Sorbet możesz polać np. syropem daktylowym.
Sposób z dodatkiem alkoholu
Jeśli chcesz podkręcić smak sorbetu, dodaj do niego odrobinę alkoholu. Doskonale sprawdzi się np. margharita. Wystarczy wlać 1/3 szklanki do blendera i zmiksować z resztą składników. Pamiętaj jednak, że takiego sorbetu nie powinny jeść dzieci.
Czytaj też:
Miodownik: przepis na genialne ciasto na bazie miodu