Niesamowite właściwości czerwonej papryki w płatkach. To jedna z najzdrowszych przypraw

Niesamowite właściwości czerwonej papryki w płatkach. To jedna z najzdrowszych przypraw

Dodano: 
Kruszona papryka
Kruszona papryka Źródło:Shutterstock
Papryka w płatkach zawiera kapsaicynę – składnik, który odpowiada za większość jej korzyści zdrowotnych. Co może zapewnić?

Kruszona papryka pojawiła się w XIX wieku we Włoszech, gdzie wykorzystywano ją do wzmocnienia smaku pizzy i dań makaronowych. Na przestrzeni lat pojawiło się wiele jej odmian, gdzie wykorzystuje się czerwoną paprykę z pieprzem cayenne i papryczki chilli w różnych proporcjach. Nie tylko świetnie komponują się z potrawami, ale mogą dostarczać mnóstwo korzyści zdrowotnych. Oto niektóre z nich.

Korzyści zdrowotne papryki w płatkach

  • Reguluje cukrzycę

Przeciwutleniacze, takie jak witamina C i karotenoidy w zmiażdżonej czerwonej papryce mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Wyniki badań pokazały, że regularne spożywanie tej przyprawy obniża zapotrzebowanie na insulinę, co jest kluczowe przy tej chorobie.

  • Łagodzi rozstrój żołądka

Wydaje się, że ostre przyprawy mogą podrażniać jego żołądek, jednak papryka w płatkach może łagodzić jego rozstrój, a nawet wrzody. Naukowcy uważają, że zawarta w papryce kapsaicyna hamuje wydzielanie kwasu, stymuluje wydzielanie zasad, śluzu, a zwłaszcza przepływu krwi przez śluzówkę żołądka, co pomaga w gojeniu wrzodów.

  • Wzmacnia zdrowie serca

Ta wyrazista przyprawa wpływa na zdrowie układu krążenia, pośrednio obniżając ryzyko zawału serca, zatoru płucnego i udaru mózgu. Wykazano, że czerwone papryczki chili obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów i agregację płytek krwi, jednocześnie zwiększając zdolność organizmu do rozpuszczania fibryny, substancji będącej integralną częścią tworzenia skrzepów krwi.

  • Wzmacnia system odpornościowy

Czerwona papryka jest bogata w beta-karoten, który wzmocnia błony śluzowe. Ponieważ istnieją w całym ciele, a jedną z ich funkcji jest odpieranie ataków patogenów, składnik ten wzmacnia cały układ odpornościowy. Robi to w dwojaki sposób: papryczka sprawia, że człowiek zaczyna się bardziej pocić i ma większe pragnienia. To może spowodować, że będzie bardziej skłonny utrzymać wysoki poziom nawodnienia, częściej sięgając po płyny.

Czytaj też:
Papryczki chilli szturmem podbijają świat medycyny. Dlaczego?
Czytaj też:
Czy paprykarz jest zdrowy? Przepis na paprykarz