Raddichio to odmiana cykorii, która przypomina trochę kapustę pekińską. Ma gorzki smak i jest bardzo zdrowa, uważa się ją nawet za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Dlaczego warto jeść raddichio i jakie ma właściwości?
Czym jest raddichio?
Raddichio, inaczej nazywane czerwoną cykorią, często jest składnikiem gotowych mieszanek sałat. Można je rozpoznać po charakterystycznym wyglądzie (biało-fioletowym kolorze) i gorzkim smaku. Warto po nie sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo to bogate źródło substancji odżywczych, pierwiastków i witamin. Zawiera też inne składniki, dzięki którym działa uspokajająco na organizm.
Wartości odżywcze raddichio
Gorzka odmiana cykorii zawiera:
-
witaminy z grupy B
- witaminę C
- witaminę K
- potas
- cynk
- żelazo
- miedź
- mangan
Co warto wiedzieć o gorzkiej sałacie?
Raddichio:
- zawiera witaminę C, więc wspiera odporność
- jest źródłem magnezu, dzięki czemu wspomaga pracę układu nerwowego
- jest źródłem potasu, przez co wspiera serce
- zawiera antyoksydanty, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki
- zawiera laktukopikrynę, przez co działa uspokajająco
Właściwości zdrowotne raddichio
Raddichio nie bez powodu jest uważane za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Czerwona cykoria zawiera nie tylko witaminy i minerały, ale również antyoksydanty, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, stanowiąc naturalną profilaktykę antynowotworową. Dostarcza również luteiny, która wzmacnia pracę narządu wzroku i pomaga zapobiec wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej.
Oprócz tego w raddichio znajduje się laktukopikryna, która ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwmalaryczne. Regularne spożywanie tej odmiany cykorii może wspomóc pracę układu nerwowego, ułatwić regenerację komórek. Magnez, zawarty w raddichio, wspiera pracę komórek, ułatwia koncentrację oraz procesy zapamiętywania informacji.
Zawartość potasu z kolei dobrze wpływa na serce oraz układ sercowo-naczyniowy. Warto wzbogacić dietę o warzywa i owoce bogate w potas, bo to naturalna profilaktyka chorób serca, nadciśnienia tętniczego oraz chorób cywilizacyjnych.
Czytaj też:
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.