Czego nie wolno jeść przy chorobach tarczycy? Te produkty lepiej wykluczyć

Czego nie wolno jeść przy chorobach tarczycy? Te produkty lepiej wykluczyć

Dodano: 
Brokuły
BrokułyŹródło:Shutterstock
Przy chorobach tarczycy należy zrezygnować z niektórych produktów spożywczych, które mogą utrudniać przyswajanie jodu. Jakich?

Przy niedoczynności, nadczynności i innych chorobach tarczycy należy przestrzegać zasad zbilansowanej i zrównoważonej diety. Jest to istotne, ponieważ dobrze skomponowana dieta nie tylko reguluje pracę gruczołu dokrewnego, ale również zapobiega zaostrzeniom choroby i pomaga ustabilizować poziom jodu. Tarczyca nie lubi zarówno niedoboru, jak i nadmiaru tego pierwiastka, za to dobrze pracuje, gdy otrzymuje duże ilości cynku, selenu oraz żelaza, dlatego dieta tarczycowa powinna być odpowiednio skomponowana.

Czego nie jeść przy chorobach tarczycy?

Przy zaburzeniach tarczycy nie zaleca się spożywania produktów, które utrudniają wchłanianie jodu. Należą do nich warzywa i zioła, które zazwyczaj stanowią ważny element zbilansowanej diety, a także zboża. To może budzić zdziwienie, ale ma głębszy sens – produkty te mogą negatywnie oddziaływać na aktywność tarczycy i nasilać objawy choroby.

Co należy zatem wykluczyć z diety przy schorzeniach tarczycy?

  • warzywa kapustne – kapusta, jarmuż, brokuły, kalarepa, brukiew to warzywa, w których znajdują się goitrogeny, substancje negatywnie wpływające na pracę tarczycy. Jeśli osoby chorujące na tarczycę chcą spożyć któryś z tych produktów, powinny wybierać je w postaci kiszonej. Kiszona kapusta jest bezpieczna i zawiera niewielką ilość goitrogenów, które zostają zredukowane podczas procesu fermentacji. Dobrym pomysłem jest także poddawanie tych warzyw obróbce termicznej, co również pozwala pozbyć się części negatywnych substancji
  • rośliny strączkowe – soja, ciecierzyca, soczewica, fasola to doskonałe i dobrze przyswajalne źródła białka, dlatego zaleca się włączenie ich do zdrowej diety. Dla osób chorujących na tarczycę nie są jednak wskazane, ponieważ zawierają flawonoidy, a także izoflawony, należące do grupy fitoestrogenów. Mają one podobną budowę jak żeńskie hormony estrogeny i mogą oddziaływać na pracę gospodarki hormonalnej oraz tarczycy. Z tego względu nie należy ich spożywać, chyba że sporadycznie i po obróbce termicznej
  • pomidory – pomidory są doskonałym źródłem potasu, ale niestety zawierają również tomatydynę, należącą do grupy alkaloidów, która może działać stymulująco na układ immunologiczny. To z kolei może nasilać objawy chorób autoimmunologicznych, np. choroby Hashimoto. W takiej sytuacji pobudzony układ odpornościowy może zacząć atakować tarczycę, co zaostrzy objawy choroby
  • zboża – przy diecie tarczycowej trzeba niestety zrezygnować ze spożycia glutenu. Może on nasilać negatywne reakcje układu immunologicznego i wzmagać produkcję przeciwciał atakujących tarczycę. To dlatego przy Hashimoto bardzo często występuje również celiakia
  • zioła – ziele serdecznika, rozmaryn czy szałwia nie są polecane przy diecie tarczycowej. Mieszanki ziół mogą wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także zaburzać działanie leków, które są konieczne przy leczeniu schorzeń tarczycy

Czytaj też:
Niedobór jodu – objawy, przyczyny, leczenie
Czytaj też:
Nie leczysz niedoczynności tarczycy? Sprawdź, co ci grozi