To prawdziwa bomba witaminowa. Przepis na zdrową sałatkę z grejpfrutów i pomidorów

To prawdziwa bomba witaminowa. Przepis na zdrową sałatkę z grejpfrutów i pomidorów

Dodano: 
Sałatka z grejpfrutów
Sałatka z grejpfrutów Źródło: Shutterstock / Nickola_Che
Zimowe sałatki, to istotny element zdrowej, zbilansowanej diety. Warto wykorzystać w nich cytrusy. Teraz jest sezon na te owoce, a ich jedzenie wzmacnia odporność.

Owoce cytrusowe są świetnym dodatkiem do wytrawnych sałatek. Pomarańcze czy grejpfruty podkreślają ich smak, dodają charakteru i pięknie wyglądają na talerzu, ale przede wszystkim dostarczają organizmowi cennych witamin i mikroelementów.

Dlaczego warto jeść grejpfruty zimą?

Zimowe miesiące to sezon na owoce cytrusowe, w tym grejpfruty. Są wtedy najlepsze i najwartościowsze. Podczas gdy nie ma polskich sezonowych owoców, w styczniu czy lutym warto dbać o obecność w diecie pomarańczy, mandarynek, cytryn czy grejpfrutów. Same grejpfruty to źródło silnych antyoksydantów. Jedzenie tych owoców wzmacnia odporność, wspiera metabolizm, obniża ciśnienie krwi, ale ma też pozytywny wpływ na urodę.

Na obecność grejpfrutów w diecie powinny jednak uważać osoby stale przyjmujące leki. Grejpfruty (oraz sok z tych owoców) mogą powodować niepożądane interakcje i osłabiać działanie lekarstw. Wątpliwości zawsze warto skonsultować z lekarzem.

Jak zrobić sałatkę z grejpfrutami?

Grejpfruty są świetnym dodatkiem do sałatek. Mogą być składnikiem zarówno sałatek owocowych (np. w towarzystwie pomarańczy, jabłek i granatów), jak i sałatek z warzywami. Aby pozbyć się nieco goryczki i niezbyt przyjemnych w jedzeniu twardych błonek, trzeba je zdjąć i wykorzystać do potrawy jedynie kawałki miąższu.

Do sałatek warzywnych z grejpfrutami idealnie pasuje sos winegret (można do jego zrobienia wykorzystać także sok z grejpfruta). Warto je też zawsze posypać orzechami lub ziarnami słonecznika czy dyni: to jeszcze wzmocni zdrowotne właściwości dania.

Przepis: Sałatka z grejpfrutów

Sałatka idealna na lunch lub zdrową kolację.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 grejpfrut
  • 150 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 15 g sera feta
  • garść niesolonych pistacji
  • liście świeżej bazylii (czerwonej lub zielonej)
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiWyfiletuj grejpfruta, pokrój w kostkę ser feta, pomidorki przekrój na połówki. Pistacje posiekaj.
  2. Zrób sos do sałatkiOliwę z oliwek (6 łyżek), sok z cytryny (2 łyżki), miód (ok. łyżeczki), sól i pieprz dokładnie wymieszaj.
  3. Podaj sałatkęGrejpfruty, pomidorki i ser włóż do miski. Dodaj sos, posyp orzeszkami i udekoruj listkami bazylii.

Czytaj też:
Zmiksuj banana z grejpfrutem i dodaj jeszcze jeden składnik. Ten koktajl dodaje energii!