Matcha ma charakterystyczny smak, który jednym smakuje bardzo, innym – wręcz przeciwnie. Jeśli jesteś osobą otwartą na eksperymenty, spróbuj przyrządzić ze sproszkowanej zielonej herbaty muffiny. To dobra opcja dla jej fanów, bo zyskają nowy sposób wykorzystania produktu, jak i dla osób do matchy nieprzekonanych – w muffinach nie czuć jej smaku tak wyraziście. Autorką przepisu jest Gosia Włodarczyk, prowadząca na Instagramie profil Pani Fizjotrener.
Muffiny z zielonej herbaty matcha: składniki
- 500 g mąki gryczanej (bądź wybranej innej)
- 1 łyżka herbaty matcha
- 300 ml mleka roślinnego
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
- 100 ml oleju
- starta i wcześniej oczyszczona skórka z cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Muffiny z zielonej herbaty matcha: sposób przygotowania
Osobno wymieszaj ze sobą wszystkie składniki mokre i wszystkie składniki suche. Następnie połącz je wszystkie, a później umieść w foremkach do muffinów i piecz przez około pół godziny w temperaturze 180℃. I gotowe. Smacznego!
instagramCzytaj też:
Zielona herbata ma swoje wady. Jakie i kto powinien szczególnie uważać z jej piciem?