Sałatka na wigilię to jedna z potraw serwowanych podczas tej wyjątkowej grudniowej wieczerzy. Możesz ją przygotować na wiele różnych sposobów, biorąc pod uwagę gusta kulinarne twoje i twoich najbliższych. Poniżej przedstawiamy przepisy na 5 (nie tylko) lekkich i pysznych sałatek wigilijnych. Znajdą się wśród nich receptury tak tradycyjne jak ta na sałatkę jarzynową, ale i kilka nowości. Powodzenia w przygotowywaniu i smacznego w święta!
Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ogórki kiszone
- pół dużego selera
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 1 puszka groszku
- 1puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (poza ogórkiem, groszkiem i kukurydzą) dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki, a następnie każde z nich ugotuj i dopiero potem, po ostudzeniu, obierz. Ugotuj również na twardo jajka. Następnie pokrój wszystkie składniki w drobną kostkę i wsyp do miski. Dodaj do całości pokrojonego ogórka, dopraw solą i pieprzem. Dopiero potem dodaj również majonez, a także groszek i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na kostkę. Następnie ugotuj je, najlepiej na parze, choć niekoniecznie. Ważne, aby ziemniak był wystarczająco miękki, by dało się w niego włożyć widelec, ale jednocześnie nie może się on rozpadać. Przełóż ziemniaki do miski do ostygnięcia. Następnie pokrój cebulę w małe kawałki, a kukurydzę odsącz z zalewy. Wyjmij też z puszki tuńczyka, którego podziel na jeszcze mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki będą już zupełnie zimne, dodaj do nich kukurydzę i cebulę, wymieszaj całość, dodaj tuńczyka i znów wymieszaj. Aby sałatka nie była zbyt mdła, możesz do niej przygotować sos z oliwy z oliwek oraz octu winnego, z dodatkiem soli i pieprzu do smaku i wymieszać go razem z sałatką.
Sałatka śledziowa z burakami
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 filety rybne – śledzie matiasy
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 5 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i buraki ugotuj bez obierania – w mundurkach. Dopiero po gotowaniu obierz warzywa ze skórki i pokrój je na drobną kostkę. Podobnie z jajkami ugotowanymi na twardo i cebulą. Filety śledziowe również podziel na małe kawałki, a wszystko ułóż w naczyniu warstwami: najpierw ziemniaki, potem kolejno buraki, śledzie, cebulę. Każdą z warstw przedziel paskiem majonezu. Sałatkę posyp na wierzchu pokrojonym jajkiem.
Sałatka z pieczarkami
Składniki:
- 5 jajek
- pół kilograma pieczarek
- szczypiorek (pęczek)
- ogórki konserwowe
- łyżka musztardy
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotuj pieczarki przez około 5 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i pozostaw do ostudzenia, następnie pokrój grzyby w kostkę. W podobny sposób pokrój również ogórki i ugotowane na twardo jajka. Ogórki, jajka i pieczarki mieszamy razem, dodajemy szczypiorek. Następnie połącz majonez z musztardą, solą i pieprzem i tak przygotowany sos umieść w sałatce i całość jeszcze raz wymieszaj.
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 6 filetów śledziowych w oleju
- 5 jajek
- 15 dag żółtego sera
- 1 cebula
- 1 szczypiorek (pęczek)
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój je w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach, szczypiorek posiekaj, cebulkę – tak jak jajka – również pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj sok z cytryny z olejem, a musztardę z majonezem. Kolejny krok to odsączenie śledzi z oleju i pokrojenie ich na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Następnie wszystkie składniki umieszczaj np. w szklanej misce warstwowo. Na samym dnie połóż śledzie, a następnie polej delikatnie mieszanką oleju i soku z cytryny oraz przypraw pieprzem. Na śledzie połóż cebulę, jajka i polej całość sosem musztardowo-majonezowym. Wierzch posyp szczypiorkiem.
Czytaj też:
12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Tych dań nie może zabraknąć na świątecznym stole