Jak zaznacza Magdalena Jutrzenka, w przepisie na jej zupę dominują rośliny strączkowe, które stanowią źródło białka, błonnika, minerałów i witamin. Poza strączkami jest w niej mnóstwo innych zdrowych składników – wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni!
Przepis na zupę a'la dhal według Magdaleny Jutrzenki
Składniki na 4 porcje:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę batatów
- 1 posiekana cebula
- 180 g czerwonej soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 400 ml mleka kokosowego
- 600 ml bulionu warzywnego lub wody (jeśli zupę ma też jeść małe dziecko, lepiej wybrać wodę)
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- natka pietruszki bądź kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę na drobną kostkę, w głębokim rondlu rozgrzej oliwę i wsyp do niego przygotowaną cebulę. Smaż ją przez 2-3 minuty aż się zarumieni, następnie dodaj również posiekany czosnek, imbir, kurkumę, garam masala, pieprz cayenne. Całość smaż przez około minutę, cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Dodaj czerwoną soczewicę i bataty, pomieszaj razem jeszcze przez chwilę.
Następnie wlej bulion (lub wodę) oraz pomidory i mleko kokosowe. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny do smaku i dopraw solą. Gotowe!
instagramCzytaj też:
Zupa z kurkumą – prozdrowotna mikstura na cukrzycę, demencję i raka
Komentarze