Uwaga na te jajka! GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach

Uwaga na te jajka! GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach

Dodano: 
Jajka wycofane z obrotu
Jajka wycofane z obrotu Źródło:GIS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Badania wykazały obecność bakterii salmonelli na skorupkach. Spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli wykryła obecność pałeczek bakterii salmonelli na powierzchni skorupek pakowanych po 10 sztuk jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski.

Które jajka zostały wycofane?

Wycofane produkty to:

  • jaja na śniadanie AP Zamarski, pakowane po 10 sztuk, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą spożycia - 08.05.2021 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • jaja świeże klasy A, kategorii wagowych L oraz M pakowanych po 30 sztuk, z tą samą datą minimalnej trwałości - do 8 maja 2021 roku oraz kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301

O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie, który po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził kontrolę w gospodarstwie. Producent wadliwej partii jajek podjął działania związane z wycofaniem produktu od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji. O konieczności wycofania jaj z obrotu hurtownia, w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców. Niektóre partie dostaw zostały już zwrócone producentowi.

Zalecenia dla konsumentów

GIS podkreśla, że nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Czytaj też:
GIS ostrzega przed produktami regulującymi pracę jelit. Na liście kilka preparatów jednej marki