Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli wykryła obecność pałeczek bakterii salmonelli na powierzchni skorupek pakowanych po 10 sztuk jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski.
Które jajka zostały wycofane?
Wycofane produkty to:
- jaja na śniadanie AP Zamarski, pakowane po 10 sztuk, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą spożycia - 08.05.2021 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301
-
jaja świeże klasy A, kategorii wagowych L oraz M pakowanych po 30 sztuk, z tą samą datą minimalnej trwałości - do 8 maja 2021 roku oraz kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301
O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie, który po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził kontrolę w gospodarstwie. Producent wadliwej partii jajek podjął działania związane z wycofaniem produktu od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji. O konieczności wycofania jaj z obrotu hurtownia, w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców. Niektóre partie dostaw zostały już zwrócone producentowi.
Zalecenia dla konsumentów
GIS podkreśla, że nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Czytaj też:
GIS ostrzega przed produktami regulującymi pracę jelit. Na liście kilka preparatów jednej marki