Diety roślinne wzmacniają odporność. Która z nich przynosi największe korzyści?

Diety roślinne wzmacniają odporność. Która z nich przynosi największe korzyści?

Dodano: 
Marcin Bańcerowski, właściciel nowej marki produkującej polskie wina owocowe
Marcin Bańcerowski, właściciel nowej marki produkującej polskie wina owocoweŹródło:Materiały prasowe
Zainteresowanie dietami roślinnymi rośnie. Jak wskazują wyniki badań, liczba wegan w Wielkiej Brytanii wzrosła czterokrokrotnie w okresie od 2014 do 2019 roku. Istnieją dowody, że diety roślinne mogą korzystnie wpływać na układ odpornościowy.

Pod kątem wzmocnienia odporności organizmu naukowcy z Wielkiej Brytanii przebadali nie tylko diety wegańskiewegetariańskie, oparte na żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak: ziarna, warzywa, owoce, rośliny strączkowe i orzechy, ale również diety fleksitariańskie, czyli takie, które są wzbogacone o produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja i mleko oraz dietę śródziemnomorską – mówi Sara Stanner, dyrektor naukowy w British Nutrition Foundation.

Jakie korzyści dla zdrowia mają diety roślinne?

Naukowcy z British Nutrition Foundation wskazali zależność między stosowaniem diet roślinnych a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób, w tym:

  • ryzykiem chorób serca,
  • udarów,
  • cukrzycy typu 2,
  • obniżeniem ciśnienia krwi,
  • obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi i 
  • zdrową masą ciała.

Co daje stosowanie diety fleksitariańskiej?

Fleksitarianizm, czyli tzw. elastyczny wegetarianizm to sposób odżywiania znany od wielu lat. Podstawą codziennego jadłospisu w tej diecie są warzywa i inne produkty roślinne np. nasiona roślin strączkowych oraz owoce ale nie wymaga ona całkowitej rezygnacji z mięsa, ryb i nabiału. Według Sary Stanner z British Nutrition Foundation korzystne może być nie tylko jedzenie produktów roślinnych, które są bogate w witaminy i minerały, ale również ryb i mięsa. Te z kolei zawierają mikroelementy, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A oraz miedź wzmacniające funkcje odpornościowe organizmu.

„Każdy mikroskładnik odżywczy odgrywa inną rolę w układzie odpornościowym. Nie można wskazać jednego składnika odżywczego, żywności lub suplementu, który zwiększy odporność lub powstrzyma nas na przykład przed zarażeniem się wysoce zakaźnymi wirusami" – uważa Sara Stanner z British Nutrition Foundation.

Jakie zalety przynosi stosowanie diety śródziemnomorskiej?

Po upływie roku u osób, które przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zauważono korzystne zmiany w mikrobiomie jelitowym, w układzie trawiennym. Stwierdzono też zmniejszenie produkcji potencjalnie szkodliwych markerów zapalnych, takich jak białko C–reaktywne i interleukina–17. Jednocześnie zaobserwowano wzrost pożytecznych bakterii związanych z poprawą pamięci i funkcji mózgu.

Dlaczego w diecie ważny jest błonnik?

Naukowcy wskazują, że kluczowym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowego mikrobiomu jelitowego jest błonnik. Zalecają spożycie 30 g błonnika dziennie.

W błonnik bogate są produkty roślinne:

  • jagody,
  • gruszki,
  • pomarańcze,
  • brokuły,
  • marchew,
  • kukurydza cukrowa,
  • fasola,
  • soczewica,
  • ciecierzyca
  • orzechy.

Dlaczego w diecie ważne są fitochemikalia?

Naukowcy wskazują, że owoce i warzywa mają nie tylko unikalną mieszankę składników odżywczych, ale zawierają również fitochemikalia. Fitochemikalia to związki, które chronią rośliny przed chorobami. Najnowsze badania donoszą, że pełnią taką funkcję również u ludzi.

Czytaj też:
Układ immunologiczny - co to jest? Budowa i funkcje układu odpornościowego

Źródło: BBC Wiadomości