Pod kątem wzmocnienia odporności organizmu naukowcy z Wielkiej Brytanii przebadali nie tylko diety wegańskie i wegetariańskie, oparte na żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak: ziarna, warzywa, owoce, rośliny strączkowe i orzechy, ale również diety fleksitariańskie, czyli takie, które są wzbogacone o produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja i mleko oraz dietę śródziemnomorską – mówi Sara Stanner, dyrektor naukowy w British Nutrition Foundation.
Jakie korzyści dla zdrowia mają diety roślinne?
Naukowcy z British Nutrition Foundation wskazali zależność między stosowaniem diet roślinnych a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób, w tym:
- ryzykiem chorób serca,
-
udarów,
- cukrzycy typu 2,
- obniżeniem ciśnienia krwi,
- obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi i
- zdrową masą ciała.
Co daje stosowanie diety fleksitariańskiej?
Fleksitarianizm, czyli tzw. elastyczny wegetarianizm to sposób odżywiania znany od wielu lat. Podstawą codziennego jadłospisu w tej diecie są warzywa i inne produkty roślinne np. nasiona roślin strączkowych oraz owoce ale nie wymaga ona całkowitej rezygnacji z mięsa, ryb i nabiału. Według Sary Stanner z British Nutrition Foundation korzystne może być nie tylko jedzenie produktów roślinnych, które są bogate w witaminy i minerały, ale również ryb i mięsa. Te z kolei zawierają mikroelementy, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A oraz miedź wzmacniające funkcje odpornościowe organizmu.
„Każdy mikroskładnik odżywczy odgrywa inną rolę w układzie odpornościowym. Nie można wskazać jednego składnika odżywczego, żywności lub suplementu, który zwiększy odporność lub powstrzyma nas na przykład przed zarażeniem się wysoce zakaźnymi wirusami" – uważa Sara Stanner z British Nutrition Foundation.
Jakie zalety przynosi stosowanie diety śródziemnomorskiej?
Po upływie roku u osób, które przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zauważono korzystne zmiany w mikrobiomie jelitowym, w układzie trawiennym. Stwierdzono też zmniejszenie produkcji potencjalnie szkodliwych markerów zapalnych, takich jak białko C–reaktywne i interleukina–17. Jednocześnie zaobserwowano wzrost pożytecznych bakterii związanych z poprawą pamięci i funkcji mózgu.
Dlaczego w diecie ważny jest błonnik?
Naukowcy wskazują, że kluczowym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowego mikrobiomu jelitowego jest błonnik. Zalecają spożycie 30 g błonnika dziennie.
W błonnik bogate są produkty roślinne:
- jagody,
- gruszki,
- pomarańcze,
- brokuły,
- marchew,
- kukurydza cukrowa,
- fasola,
- soczewica,
- ciecierzyca
- orzechy.
Dlaczego w diecie ważne są fitochemikalia?
Naukowcy wskazują, że owoce i warzywa mają nie tylko unikalną mieszankę składników odżywczych, ale zawierają również fitochemikalia. Fitochemikalia to związki, które chronią rośliny przed chorobami. Najnowsze badania donoszą, że pełnią taką funkcję również u ludzi.
Czytaj też:
Układ immunologiczny - co to jest? Budowa i funkcje układu odpornościowego