Profesorka od ziół: „Jest dużo produktów niskiej jakości. Słuchajmy zaufanych farmaceutów i zielarzy”

Profesorka od ziół: „Jest dużo produktów niskiej jakości. Słuchajmy zaufanych farmaceutów i zielarzy”

Dodano: 
Herbata ziołowa
Herbata ziołowa Źródło:Unsplash / Joanna Kosinska
Rynek roślinny cały czas kusi nowościami, ale zalecam zachowanie ostrożności i powściągliwość w stosowaniu wielu specyfików jednocześnie. Najlepiej zdecydować się po prostu na jeden – mówi dr hab. n. farm. Wirginia Kukuła-Koch, profesor z Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. – Mimo, że zajmuję się ziołami, też przeważnie sięgam po leki syntetyczne, ponieważ jestem pewna efektu, jaki mogą przynieść. Poważna choroba w moim odczuciu wyklucza oparcie się tylko i wyłącznie na ziołach. Jednak niektóre kwestie, jak chociażby te związane z odpornością, można korygować w oparciu o zioła – dodaje.

Krystyna Romanowska: Czy obserwowany powrót do stosowania ziół, także tych na odporność, jest właściwy i nam służy?

Dr hab. n. farm. Wirginia Kukuła-Koch: Pod jednym warunkiem – trzeba mieć wiedzę na temat substancji roślinnych. Wyciągi roślinne stanowią bardzo bogate mieszaniny związków, których działania, mimo ciągłego rozwoju fitoterapii, jeszcze nie znamy.

Bardzo wiele z nich ma, niestety, efekty niepożądane albo wchodzi w interakcje z lekami. Ludzie przyjmując leki syntetyczne i pijąc napary z ziół, mogą narazić się np. na to, że lek będzie miał gorsze wchłanianie lub zmieni się jego metabolizm. To bardzo istotny problem.

Nie zapominajmy, że modyfikowanie pracy układu enzymatycznego wątroby lub zmiana metabolizmu jelitowego może mieć bezpośredni wpływ na brak działania niektórych leków, np. leków przeciwwirusowych, przeciwzakrzepowych, przeciwnowotworowych, immunomodulujących, rozkurczowych, i innych.

Dlatego warto znać interakcje ziół z lekami.

Dobrze jest wiedzieć, skąd pochodzą kupowane przez nas zioła?

Jeżeli decydujemy się na kupowanie ziół poza sklepami zielarskimi, upewnijmy się, że mamy zaufanie do osoby, która je zbiera oraz wiedzę na temat miejsca zbioru.

Surowiec roślinny przeznaczony do spożycia powinien być zbadany pod kątem zawartości zanieczyszczeń mineralnych i organicznych oraz zafałszowań innymi zbliżonymi gatunkami roślin niekiedy posiadającymi w swoim składzie substancje toksyczne. Powinniśmy także wiedzieć, kiedy zbierać zioła. Za przykład można podać owoce bzu czarnego, które nadają się do przygotowania soków dopiero wtedy, kiedy są w pełni dojrzałe. Sambunigryna – glikozyd cyjanogenny występuje w niedojrzałych owocach i może powodować bóle brzucha, biegunki, czy bóle głowy.

Źródło: Wprost