Arbuz to owoc zalecany szczególnie w upały. Uwaga: nie łącz go z alkoholem

Arbuz to owoc zalecany szczególnie w upały. Uwaga: nie łącz go z alkoholem

Dodano: 
Drinki z arbuzem
Drinki z arbuzem Źródło:Pexels / Hatice Telli
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc, najlepiej smakuje latem. Daje orzeźwienie w upalny dzień i idealnie nawadnia organizm. Ze względu na dużą ilość wody, zawarta w tym owocu, zalecany jest osobom na dietach redukujących wagę i dbającym o linię. Dowiedz się, kto jednak powinien go unikać i dlaczego nie powinno się go spożywać, gdy pijemy alkohol.

Arbuz to wyjątkowy owoc, który aż 92 proc. składa się z wody. Spożywanie odpowiedniej ilości płynów, w tym owoców bogatych w wodę, wspomaga krążenie, kondycję skóry i metabolizm. Arbuz jest niskokaloryczny (w 100 g tylko 42 kcal), więc zalecany jest osobom odchudzającym się lub pilnującym dziennego bilansu kalorycznego. Owoc zawiera niewielką ilość witamin, głównie C i A oraz składników mineralnych (wapń, fosfor, magnez, potas), ma jednak dużą zawartość przeciwutleniaczy, takich jak np. likopen, które korzystnie działają na organizm. Opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Znajdziemy w nim też cenny dla organizmu aminokwas – cytrulinę, który wspomaga pracę serca, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Badania wskazują, że przyśpiesza również proces regeneracji mięśni. Arbuz ma też działanie moczopędne i pozwala pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu.

Dlaczego arbuza nie wolno łączyć z alkoholem?

Dietetycy wskazują, że arbuza nie powinny spożywać osoby, które piją alkohol. Są badania, które mogą wskazywać, że likopen, zawarty m.in. w tym owocu, w połączeniu z alkoholem, może niekorzystnie wpływać na wątrobę i uszkadzać ją. Ponadto alkohol upośledza wchłanianie likopenu, który jest cennym antyoksydantem i może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Arbuzy nie są też niewskazane dla osób, które mają problemy z nerkami, jeśli zalecono im ograniczanie płynów. Kawałek arbuza, który waży ok. 280 g dostarcza organizmowi aż szklankę wody (ok. 250 ml). Przeciwwskazaniem do jedzenia arbuza jest również alergia po spożyciu tego owocu. Może objawiać się wysypką lub dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w tym biegunką.

Zastosowanie arbuz w kuchni

Arbuz można spożywać jako przekąskę. Jest też smacznym dodatkiem do sałatek owocowych. Dobrze komponuje się z innymi owocami, jak ananasy, banany, jabłka, wiśnie i brzoskwinie. Doskonale smakuje w sałatce z serem feta albo kozim z dodatkiem oliwek. Zaskakującym daniem na upalne dni są grillowanie arbuzy.

Wypróbuj przepis na arbuzową sałatkę

Przepis: Arbuzowa sałatka z fetą i oliwkami

Letnia przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1,5 kg arbuza,
  • 120 g czarnych oliwek,
  • 250 g sera feta,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 limonki,
  • 5 łodyżek pietruszki,
  • 10 łodyg mięty,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru, sól.

Sposób przygotowania

  1. Pokrój owoceArbuzy pokroić w grubą kostkę, pietruszkę i miętę drobno posiekać. Wszystko wymieszać.
  2. Pomieszaj składnikiDo dresingu cebulę drobno pokroić. Limonki wycisnąć i zmieszać z cebulą, doprawić cukrem i solą. Oliwki grubo pokroić, zmieszać z dresingiem i wyłożyć na arbuzy. Na wierzch grubo pokruszyć fetę.
  3. Polej sałatką oliwąPolać oliwą, dokładnie wymieszać. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.

Czytaj też:
Frutarianizm – czy dieta owocowa jest zdrowa i jakie są jej zasady?
Czytaj też:
Czy kiwi można jeść codziennie? Przygotuj oczyszczający koktajl z tego owocu