Podjadanie między posiłkami to „zmora” wielu Polaków. Zwykle, gdy nachodzi nas pierwszy głód po obiedzie, sięgamy po słodycze lub słone „przegryzki” ze sklepu, które na ogół mają w sobie duże ilości soli, cukru, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Dziś chcielibyśmy zaproponować inne znacznie zdrowsze rozwiązanie, czyli chipsy z pietruszki. Tego typu przekąska, podobnie, jak chipsy jabłkowe, świetnie sprawdzi się w przypadku osób na diecie, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, ale jednocześnie nie potrafią odmówić sobie drobnych przyjemności. Ma niewiele kalorii i zapewnia uczucie sytości.
Jak zrobić chipsy z pietruszki?
Co ważne, nie musicie biegać po sklepach ze zdrową żywnością i szukać chipsów z pietruszki na półkach. Możecie przygotować je w domowym zaciszu. Szybko, prosto i bez wysiłku. Jak to zrobić? Najpierw musicie się zaopatrzyć w dwie średniej wielkości pietruszki razem z natką. Najlepiej wybierać te warzywa, które pochodzą z ekologicznych upraw, które nie były nawożone za pomocą substancji chemicznych ani pryskane pestycydami.
Kolejne kroki są banalne proste. Umyjcie pietruszki i odetnijcie nać. Następnie obierzcie korzenie ze skórki i pokrójcie je w cienkie paski lub plastry. Tak przygotowane warzywa oprószcie solą i pieprzem, a także innymi ulubionymi przyprawami, na przykład słodką papryką, czosnkiem w proszku lub tymiankiem. Potem skropcie pietruszkę niewielką ilością oliwy. Wyłóżcie wszystkie kawałki warzywa na blasze z papierem do pieczenia i wsadźcie całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Uważajcie, by warzywa zbytnio się nie przypiekły. Wyciągnijcie je, gdy staną się lekko brązowe.
Jak podawać i przechowywać chipsy z pietruszki?
Gotowe chipsy z pietruszki posypcie pokrojoną natką. Możecie podawać je z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym. Najlepiej spożyć je niedługo po upieczeniu. Wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli chcecie je przechować na dłużej wykorzystajcie do tego celu w zamkniętym naczyniu lub puszce wyłożonej papierem śniadaniowym. Pojemnik trzymajcie w suchym i chłodnym miejscu (nie dłużej niż 3-4 dni).
Czytaj też:
Owsianka z pietruszką i gruszką. Przepis na wytrawne śniadanieCzytaj też:
Koktajl jabłkowo-pietruszkowy odchudza i wzmacnia organizm. Przepis na „napój Shreka”