To najpopularniejsze błędy w trakcie robienia bigosu. Moja babcia zawsze dawała za to „po łapach”

To najpopularniejsze błędy w trakcie robienia bigosu. Moja babcia zawsze dawała za to „po łapach”

Dodano: 
Bigos
Bigos Źródło: Shutterstock / Dar1930
Bigos gości na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale też wielu innych uroczystości. Co zrobić, żeby wyszedł naprawdę smaczny? Przede wszystkim unikajcie powszechnych błędów, a gwarantujemy, że cała rodzina będzie się nim zajadać.

Bigos to tradycyjne, polskie danie. Przygotowuje się go z kapusty, mięsa, kiełbasy, suszonych grzybów, a czasem też z dodatkiem śliwek. Ta aromatyczna potrawa ma bogaty i głęboki smak, co wynika między innymi z gotowania jej na wolnym ogniu przez wiele godzin. Choć bigos można jeść przez cały rok, to danie to w wielu domach jest też nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Warto przygotować je już wcześniej, dzięki czemu zostanie wam więcej czasu na robienie innych bożonarodzeniowych przysmaków. Podobnie możecie zrobić ze staropolskim piernikiem dojrzewającym, ale też klasycznymi pierniczkami – my polecamy pierniki z witrażykiem, które wyglądają naprawdę obłędnie.

Jakie są najczęstsze błędy podczas robienia bigosu?

Wiele osób podczas przygotowywania tej potrawy popełnia kilka popularnych błędów, z których czasami nawet nie zdają sobie sprawy. Warto się ich wystrzegać, ponieważ mogą negatywnie odbić się na smaku bigosu. Oto niektóre z nich:

  • Solenie bigosu w nieodpowiednim momencie – sól do bigosu najlepiej dodawać pod sam koniec gotowania tej potrawy. Może się okazać, że przyprawa ta w ogóle nie będzie potrzebna, dlatego najpierw należy sprawdzić, jak smakuje wasze danie, a dopiero później dosypać soli. Jeżeli zrobicie to zbyt szybko – wasza potrawa może wyjść po prostu przesolona.
  • Zbyt wczesne lub zbyt późne dodawanie przypraw – choć bigos powinno się solić na końcu, to większość przypraw należy jednak dodawać na początku przygotowywania tego dania – wtedy zdążą one nadać potrawie odpowiedniego aromatu (chodzi między innymi o liście laurowe, ziele angielskie, kminek). Na sam koniec musicie dorzucić takie zioła, którym nie służy długie gotowanie, na przykład majeranek czy tymianek.
  • Dodawanie czosnku na samym początku – czosnek nie powinien być długo gotowany. Gdy jego obróbka termiczna trwa zbyt długo, może nieco tracić swój smak i zapach, ale też stać się gorzki, a w konsekwencji popsuć całe danie.
  • Użycie kapusty kiszonej kiepskiej jakości – jest ona podstawą bigosu, dlatego należy ją naprawdę starannie dobierać. Musi być średnio ukiszona, czyli niezbyt kwaśna. Nie powinna być zbyt słona (jeśli taka będzie – przepłuczcie ją wodą).
  • Dodawanie tylko jednego rodzaju mięsa – warto postawić na różne rodzaje, dzięki czemu smak bigosu będzie znacznie lepszy. Możecie użyć między innymi: łopatki wołowej, łopatki wieprzowej, surowego boczku bez skóry, schabu wieprzowego. Pamiętajcie też, że potrzeba co najmniej 1 kg mięsa na 1,5 kg kapusty.
  • Wybranie złego garnka – choć to składniki są najważniejsze, znaczenie ma też użycie odpowiedniego garnka, który powinien być duży z grubym dnem (w ten sposób zminimalizujecie ryzyko przypalenia potrawy).
  • Szybkie gotowanie bigosu – w trakcie robienie tego dania pośpiech zdecydowanie nie jest wskazany, ponieważ potrawa ta musi gotować się długo i powoli. To właśnie długi czas pozwala wydobyć z bigosu najlepszy smak i aromat.

Czytaj też:
Kulinarne hity polskich jarmarków. Langosze, pierniczkowe bezy i barszcz Magdy Gessler
Czytaj też:
Te świąteczne przysmaki robię kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Na liście cztery potrawy

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl