Śniadanie to jeden z najważniejszych „punktów” w ciągu dnia. Rano nie mamy jednak zwykle zbyt wiele czasu na przygotowanie wartościowego posiłku. Dietetyczka Dominika Hatala w jednym ze swoich wpisów w mediach społecznościowych pokazuje, jak rozwiązać ten dylemat i udowadnia, że zrobienie pysznego, a zarazem sycącego śniadania nie wymaga praktycznie żadnego nakładu pracy i może zająć kilka minut. Wystarczy wrzucić do blendera parę składników i zmiksować je na gładką masę.
Pyszny koktajl śniadaniowy niczym jagodowy sernik
Głównym składnikiem koktajlu polecanego przez dietetyczkę są jagody. To pyszne i pożywne owoce, które dostarczają wielu składników odżywczych oraz mikroelementów. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, a także sporą dawkę antyoksydantów. Wzmacniają koncentrację i poprawiają funkcjonowanie poznawcze. Działają też przeciwzapalnie. Ich regularne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę oraz otyłość. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia i neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników.
Jeśli jednak nie macie jagód pod ręką, możecie śmiało zastąpić je innymi owocami, na przykład borówkami amerykańskimi, bananami, truskawkami czy morelami. Wybór zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji. By przygotować koktajl, wystarczy połączyć owoce z serkiem wiejskim, płatkami owsianymi i mlekiem lub napojem roślinnym. Najlepiej użyć do tego celu wysokiego blendera. Całość możecie dosłodzić syropem klonowym.
Przepis: Koktajl sernikowo-jagodowy
Ten napój z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Syci i dodaje energii na długo.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 150ml mleka 1,5%
- 15g płatków owsianych
- 10 g syropu klonowego
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówWszystkie składniki zmiksujcie w blenderze.
- Podawanie koktajluGotowy koktajl przelejcie do szklanek i i udekorujcie owocami (opcjonalnie).
Czy każdy koktajl może zastąpić śniadanie?
Koktajl śniadaniowy musi być – jak podkreśla Dominika Hatala – dobrze zbilansowany. Powinien zawierać trzy podstawowe składniki pokarmowe. Chodzi o:
- białko – jego dobrym źródłem jest serek wiejski, jogurt naturalny typu greckiego, mleko, napój roślinny, skyr lub odżywka białkowa.
- węglowodany – dostarczają ich produkty takie jak na przykład płatki owsiane, płatki jaglane, ryż, kasza gryczana itp.
- tłuszcze – mają je w swoim składzie między innymi orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao oraz różnego rodzaju pestki (dyni, słonecznika itp.)
Bazą takiego koktajlu powinny być również owoce lub warzywa. Dzięki nim napój nabiera smaku i naturalnej słodyczy.