Te ciasta możesz zamrozić po świętach. Zobacz, jak to zrobić, żeby nadal świetnie smakowały

Te ciasta możesz zamrozić po świętach. Zobacz, jak to zrobić, żeby nadal świetnie smakowały

Dodano: 
Mrożone ciasto
Mrożone ciasto Źródło: Shutterstock / chettarin
Święta minęły, a w lodówce wciąż zalega nadmiar ciast, których nie udało się zjeść? Zamiast wyrzucać pyszne wypieki, warto pomyśleć o ich zamrożeniu. Zobaczcie, w jaki sposób należy to zrobić.

Mrożenie żywności to jeden z najskuteczniejszych sposobów na przedłużenie jej trwałości. Dzięki niskim temperaturom procesy rozkładu i namnażania się mikroorganizmów, takich jak bakterie i pleśnie, zostają spowolnione lub całkowicie zahamowane. W ten sposób można bezpiecznie przechowywać warzywa, owoce, mięso, ryby czy pieczywo przez długie miesiące, zachowując ich wartości odżywcze, smak i świeżość. Wiele osób w okresie świąt Bożego Narodzenia zastanawia się jednak pewnie też, czy można mrozić ciasto.

Jakie ciasta można mrozić?

Mrożenie ciast to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości i uniknięcie marnowania jedzenia. Można zamrażać zarówno gotowe wypieki, jak i surowe ciasto przed pieczeniem. Aby zachować ich smak i strukturę, warto szczelnie zapakować ciasta w folię spożywczą lub specjalne woreczki do mrożenia. Dzięki temu po rozmrożeniu ciasto smakuje niemal tak samo, jak świeżo upieczone.

Jeśli zdecydujecie się na zamrożenie już gotowych słodkości, to pamiętajcie, że zamrozić możecie:

  • sernik,
  • biszkopt,
  • ciasto drożdżowe i ucierane,
  • tort,
  • inne ciasta z kremem.

Nie można mrozić jednak ciasta z galaretką, bitą śmietaną czy ciast bezowych. Po rozmrożeniu mogą się one rozpuszczać – wyjątek stanowią mrożone tory bezowe podawane jako deser lodowy. Przed upieczeniem z kolei należy mrozić ciasto kruche, francuskie, a także ciasto drożdżowe (jednak należy to zrobić od razu po wyrobieniu).

Jak rozmrażać ciasta?

Żeby rozmrozić ciasto, wystarczy przełożyć je od razu do lodówki i pozostawić tam na około 5-8 godzin. Dzięki temu ciasto rozmraża się powoli, co minimalizuje ryzyko rozwodnienia lub utraty jego puszystości. Jest to proces, który wymaga czasu, dlatego najlepiej rozpocząć go dzień przed planowanym podaniem go gościom. Jeśli jednak zależy wam na szybszym rozmrożeniu, to tort lub inne ciasto można przełożyć na paterę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Unikajcie jednak rozmrażania ciasta w kuchence mikrofalowej, ponieważ ciepło może działać nierównomiernie, co może spowodować, że zewnętrzne warstwy staną się zbyt miękkie, podczas gdy środek pozostanie zamrożony.

Czytaj też:
To ekspresowe ciasto na mleku zrobisz z kilku składników. Idealne do popołudniowej kawy
Czytaj też:
Ten szybki piernik robię z przepisu Ewy Wachowicz. Mało przy nim pracy, a każdy prosi o dokładkę

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl