Polacy uwielbiają to ciasto, ale szkodzi zdrowiu! Bosacka ostrzega: dużo cukru i sztuczne dodatki

Polacy uwielbiają to ciasto, ale szkodzi zdrowiu! Bosacka ostrzega: dużo cukru i sztuczne dodatki

Dodano: 
Ciasto na desce, zdjęcie ilustracyjne
Ciasto na desce, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik
Niepozorne, pięknie wyglądające produkty spożywcze mogę skrywać w sobie wiele szkodzących dodatków. Tak jest między innymi z niektórymi ciastami. Zobaczcie, po jakie lepiej nie sięgać podczas zakupów spożywczych.

Ciasta od zawsze stanowią nieodłączny element rodzinnych uroczystości. W codziennym zabieganiu coraz rzadziej jednak pieczemy je w domu. Zazwyczaj sięgamy więc po gotowe rozwiązania – czasem decydujemy się na ciasta z cukierni, które kuszą smakiem i jakością, a niekiedy wybieramy te pakowane z supermarketu, głównie ze względu na ich przystępną cenę. Katarzyna Bosacka, specjalistka od żywienia przekonuje jednak, że lepiej nie sięgać po takie gotowe, pakowane ciasta.

Najgorsze ciasto zdaniem Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka, specjalistka od żywienia „wzięła po lupę” popularne ciasto owocowe, które można dostać w wielu sklepach w naszym kraju. Chodzi o „Fruity Cake” marki Dare. Jak zauważa ekspertka, szata graficzna opakowania tego ciasta sugeruje, że znajdziemy w nim pomarańcze czy winogrona, jednak w składzie jest znikoma ilość owoców, natomiast duża ilość cukru – jest go dokładnie 36 g w 100 g, czyli około 7 łyżeczek.

Specjalistka podkreśliła, że w tym słodkim przysmaku znajduje się także olej palmowy.

Choć w tej formie nie zawiera tłuszczów trans, to jednak jest to tłuszcz nasycony, który negatywnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy i poziom „złego” cholesterolu – wyjaśniła w swoim wpisie Katarzyna Bosacka.

Ekspertka wspomniała również o innych, szkodzących dodatkach.

Są tu też substancje utrzymujące wilgoć (w tym sorbitol, który może powodować zaburzenia pracy żołądka). Nie zabrakło również emulgatorów, substancji spulchniających, konserwantów (sorbinianu potasu i pirosiarczanu sodu) – dodała.

Jakie gotowe ciasta wybierać?

Na koniec ekspertka podkreśliła, że „jak gotowe ciasta, to tylko z cukierni”. Jeśli więc decydujemy się na zakup gotowych ciast, warto wybrać te z lokalnej cukierni zamiast pakowanych produktów z supermarketu. Ciasta z cukierni są zazwyczaj przygotowywane na bazie świeżych, naturalnych składników, bez dodatku sztucznych konserwantów czy polepszaczy smaku. Dzięki temu są nie tylko zdrowsze, ale również o wiele smaczniejsze. Pakowane ciasta z supermarketu, choć wygodne, często zawierają dużą ilość cukru, tłuszczów utwardzonych i sztucznych dodatków, a trzeba pamiętać, że to z kolei negatywnie wpływa na nasze zdrowie.

Czytaj też:
To dla mnie najprostszy deser na świecie. Świetnie smakuje, a w dodatku pomaga schudnąć
Czytaj też:
Polacy piją ją litrami! Lekarz ostrzega: ta „bomba” chemii i cukru szkodzi bardziej, niż myślisz

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl