Dodaj ten składnik do rosołu, a wyjdzie obłędnie smaczny. Tego triku nauczyła mnie Babcia Irenka

Dodaj ten składnik do rosołu, a wyjdzie obłędnie smaczny. Tego triku nauczyła mnie Babcia Irenka

Dodano: 
Rosół
Rosół Źródło: Freepik
Czy wiesz, że wystarczy dodać jeden nieoczywisty składnik, aby twój rosół nabrał głębi smaku i aromatu, jakiego dotąd nie znałeś? Ten prosty trik sprawia, że rosół babci Irenki w całej rodzinie jest uznawany za najsmaczniejszy.

Rosół to jedna z najbardziej lubianych i popularnych zup w Polsce. Dla wielu osób jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu – trudno wyobrazić sobie tradycyjne rodzinne spotkanie bez talerza gorącego, aromatycznego rosołu. Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny i rozgrzewający, co jest nieocenione zwłaszcza zimą. Idealnie sprawdza się też jako „domowe lekarstwo” na przeziębienie. Zazwyczaj najlepszy rosół przygotowują nasze babcie.

Trik na „podkręcenie” smaku rosołu

Moja babcia zawsze stosuje trik, dzięki któremu jej rosół wychodzi naprawdę obłędny w smaku. Chodzi o dorzucenie do rosołu niecodziennego dodatku, jakim jest pomidor. Dzięki naturalnej słodyczy tego warzywa zupa również zyskuje wspaniały smak – jest on głębszy i bardziej złożony w porównaniu do klasycznej wersji tej potrawy. Dodatkowo w ten sposób kolor rosołu staje się bardziej złocisty i apetyczny. Pomidora warto dodać do rosołu na samym początku gotowania – wtedy jego smak najlepiej się rozwinie. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej usunąć nasiona tego warzywa, ponieważ mogą one dodać zupie niepożądanej goryczki.

Inne, niestandardowe dodatki do rosołu

Aby przygotować dobry rosół, należy przede wszystkim użyć wysokiej jakości mięsa, najlepiej mieszanki drobiu i wołowiny, co nada zupie głębokiego smaku. Kluczowe jest gotowanie go na małym ogniu przez kilka godzin – im dłużej, tym lepiej, ponieważ wtedy wszystkie składniki oddadzą swój aromat. Okazuje się, że to jednak nie wszystko.

Do rosołu można też dodać imbir, kurkumę lub chili, co nada mu orientalnego akcentu. Ciekawym dodatkiem są także goździki. Wymienione przyprawy nie tylko urozmaicają smak zupy, ale też dodadzą jej wartości odżywczych, wspomagając w ten sposób nasz organizm. Niektórzy do rosołu dodają także jabłko – dzięki niemu zupa nabiera przyjemnie słodkiej nuty. Koniecznie zobacz też, jak ugotować klarowny rosół.

Czytaj też:
Moje naleśniki nigdy nie przywierają do patelni. Korzystam z genialnego sposobu mojej babci
Czytaj też:
Zrób placki ziemniaczane „po chińsku” i zaskocz rodzinę. To danie smakuje naprawdę obłędnie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl