Rosół to kulinarny klasyk, którego prawdopodobnie nic nie przebije. Lubią go i młodsi i starsi. Jednak nawet największy przysmak może się kiedyś znudzić. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zapobiec. Wystarczy raz na jakiś czas zerwać z przyjętą tradycją i przygotować zupę inaczej niż zwykle. Jeśli nie masz pomysłu. jak urozmaicić zupę, nie martw się. Mamy dla ciebie świetną propozycję – skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dobrze wie, jak przełamać utarte schematy. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania i podbija kubki smakowe największych smakoszy. Zobacz, co dodać do rosołu, by nadać mu zupełnie nowy smak.
Nietypowy rosół Ewy Wachowicz
Przepis na rosół Ewy Wachowicz łączy w sobie elementy kuchni polskiej i azjatyckiej. Znana restauratorka dorzuca do niego kilka dość nietypowych składników – pomidora, grzyby oraz sos sojowy. To niecodzienne „trio” sprawia, że zupa staje się wyjątkowo smaczna, bardziej intensywna i aromatyczna. Przywołane produkty działają niczym wzmacniacze smaku. Nadają rosołowi lekkiej kwasowości i słodyczy. Można w nim również wyczuć nutę umami. Wszystko za sprawą sosu sojowego, który zawiera naturalny glutaminian sodu. Jego zastosowanie ma jeszcze jedną istotną zaletę – pozwala znacznie ograniczyć ilość soli w danym daniu, a nierzadko zupełnie ją wyeliminować.
Przepis: Rosół Ewy Wachowicz
To świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 3 godz. 1 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 361 w każdej porcji
Składniki
- 500 g szpondra wołowego
- 2 nóżki kurczaka
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- biała część jednego pora
- cebula
- liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 kapelusze suszonych podgrzybków
- 5 łyżek sosu sojowego
- pęczek lubczyku
- pomidor
Dodatkowo:
- zimna woda
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz warzywa. Usuń łupiny z cebuli. Opal cebulę.
- Gotowanie rosołuMięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj je pod przykryciem na dużym „ogniu”. Zbierz szumowiny i dolej do garnka trochę zimnej wody. Wrzuć obrane warzywa i opaloną cebulę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz suszone grzyby. Gotuj dalej na małym gazie – pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wlej sos sojowy, dorzuć lubczyk i pomidor. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez pół godziny.
- Podawanie rosołuPodaj zupę z ulubionymi dodatkami.
Z czym podawać rosół Ewy Wachowicz?
Rosół w wydaniu Ewy Wachowicz doskonale komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Można go podawać z klasycznym makaronem typu krajanka. To wersja idealna dla zwolenników tradycji. Miłośnikom przełamywania kulinarnych schematów polecamy mniej typowe produkty, na przykład kluski z kaszy manny, ziemniaki lub tortellini (włoskie pierożki z nadzieniem). Jeśli chcesz nadać zupie jeszcze bardziej orientalny charakter, zaserwuj ją z cząstką cytryny, drobno posiekaną kolendrę, odrobiną chili i azjatyckim makaronem.
Czytaj też:
Te lody z Biedronki to hit… ale tylko z wyglądu. Smak załamuje nawet fanów słodyczyCzytaj też:
Okrasa robi pomidorową inaczej niż wszyscy. Sprawdź, co ją wyróżnia, bo smakuje obłędnie