Fakt: żołędzie są bezpieczne do spożycia
Żołędzie zyskały złą reputację, ponieważ zawierają garbniki: grupę gorzkich związków roślinnych, które mogą być szkodliwe, gdy są spożywane w dużych ilościach. Garbniki są uważane za antyodżywcze, co oznacza, że zmniejszają zdolność organizmu do wchłaniania niezbędnych składników odżywczych z pożywienia.
Ponadto spożywanie dużych ilości garbników może prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych, takich jak poważne uszkodzenie wątroby i rak. Jednak większość garbników wypłukuje się z żołędzi, gdy są przygotowywane do spożycia - często przez moczenie lub gotowanie. Chociaż nie ma badań dotyczących toksyczności surowych żołędzi u ludzi, orzechy te rzadko są spożywane na surowo. Ludzie bezpiecznie spożywają żołędzie od tysięcy lat.
Żołędzie – wartości odżywcze
Chociaż dokładny profil składników odżywczych zależy od gatunku żołędzi, wszystkie są pełne niezbędnych składników odżywczych. Żołędzie są szczególnie bogate w potas, żelazo, witaminy A i E oraz kilka innych ważnych minerałów. Poza tym są niskokaloryczne. Większość ich kalorii pochodzi ze zdrowych tłuszczów nienasyconych.
28 gramów suszonych żołędzi zawiera następujące składniki odżywcze:
- Kalorie: 144
- Białko: 2 gramy
- Tłuszcz: 9 gramów
- Węglowodany: 15 gramów
- Błonnik: 4 gramy
- Witamina A: 44% referencyjnego dziennego spożycia (RDI)
- Witamina E: 20% RDI
- Żelazo: 19% wskaźnika RDI
- Mangan: 19% RDI
- Potas: 12% RDI
- Witamina B6: 10% RDI
- Foliany: 8% RDI.
Naukowcy zidentyfikowali również ponad 60 korzystnych związków roślinnych w żołędziach, w tym katechiny, resweratrol, kwercetynę i kwas galusowy - silne przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem. Te przeciwutleniacze są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak mniejsze ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka.
Czytaj też:
Czy kasztany nadają się do jedzenia? Oto ich właściwości odżywcze