Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny (GIS), niemiecka firma Kervan GmbH Berlin wycofuje ze sprzedaży partię chałwy z pistacjami. Powodem decyzji jest stwierdzenie obecności bakterii Salmonella spp w produkcie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu przez odbiorców w Polsce.
Uwaga! Salmonella w chałwie
Nie należy spożywać produktów z partii o następujących oznaczeniach:
- Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
- Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
- Numer partii: 212-300F/20
- Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
- Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
- Kraj pochodzenia: Turcja
Dlaczego zatrucie Salmonellą jest niebezpieczne?
Pałeczki salmonelli to drobnoustroje, które w Polsce są najczęstszym powodem bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Objawami zakażenia mogą być: skurcze żołądka, biegunka i gorączka. Objawy zwykle rozwijają się od 12 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie salmonelli i zwykle trwają od dwóch do siedmiu dni. Może być śmiertelnym zagrożeniem dla dzieci i osób z obniżoną odpornością.
Podstawowym sposobem zmniejszenia ryzyka infekcji jest higiena dłoni. Warto jest więc mieć zawsze przy sobie środek o szerokim spektrum bójczym, który zabije chorobotwórcze drobnoustroje. Należy także dezynfekować powierzchnie stołów i blatów przed posiłkiem, szczególnie w miejscu publicznym. Inne produkty, w których może występować salmonella, to m.in. surowe mięso i jaja.
Czytaj też:
Zatrucie salmonellą – które objawy powinny zaniepokoić?