Jak długo trzymasz mrożonki? Niektóre można przechowywać tylko miesiąc

Jak długo trzymasz mrożonki? Niektóre można przechowywać tylko miesiąc

Dodano: 
Mrożone warzywa
Mrożone warzywaŹródło:Shutterstock
Mrożonki to jeden z najprostszych sposobów przechowywania żywności. Mrożone produkty zachowują większość swoich wartości odżywczych. Ale nie można ich przechowywać w nieskończoność.

Jeśli kupujesz gotowe mrożonki, nie ma żadnego problemu: data przydatności do spożycia jest zawsze na opakowaniu. Ale zamrażanie to także domowy sposób na przechowywanie warzyw, owoców, mięsa, ryb, ale też gotowych produktów: zup, pierogów, sosów. Mrożenie pozwala zachować na później nadmiar żywności i uchronić ją przed zepsuciem. Warto jednak wiedzieć, jak długo można przechowywać w zamrażarce konkretne produkty.

O czym trzeba pamiętać, mrożąc produkty?

Przygotowując domowe mrożonki, warto pamiętać o kilku zasadach.

  • Utrzymuj w zamrażarce stałą temperaturę. Powinno to być minimum -18 stopni Celsjusza.
  • Nie wkładaj do zamrażarki ciepłych produktów. Mogą sprawić, że inne rzeczy w zamrażarce częściowo się rozmrożą i zaczną namnażać się bakterie.
  • Jeśli masz taką możliwość, podziel zamrażarkę tak, aby produkty typu surowe mięso i ryby, były w innej komorze, niż owoce czy warzywa.
  • Nie wrzucaj produktów luzem do zamrażarki. Wykorzystaj do przechowywania specjalne pojemniki lub torebki do mrożenia.
  • Zawsze napisz na opakowaniu datę mrożenia. Będziesz wiedzieć, jak długo możesz przechowywać dany produkt.
  • Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów.

Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?

Szczegółowe zalecenia w sprawie przechowywania mrożonek wydała m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). Podajemy rekomendowany czas przechowywania wybranych mrożonek. Przy mięsach obowiązuje zasada, że mięso w dużych kawałkach można przechowywać dłużej, niż porcjowane.

  • parówki, szynka gotowana (w plasterkach i cała), wędliny (nieotwarte), kiełbasy: 1-2 miesiące
  • zupy i gulasze (mięsne i warzywne): 2-3 miesiące
  • mięso obiadowe (kotlety, pieczenie, gotowane i smażone mięsa): 1-2 miesiące
  • tłuste ryby: 2-3 miesiące
  • wędzone ryby: 2 miesiące
  • surowe jajka (białko lub żółtko) bez skorupki: 1 rok
  • surowe podroby: 3-4 miesiące
  • surowy kurczak i indyk w całości: 1 rok
  • surowy kurczak i indyk w kawałkach: 9 miesięcy
  • surowe steki: 6-12 miesięcy
  • surowe mięso na kotlety wieprzowe: 4-6 miesięcy
  • owoce i warzywa: 6-12 miesięcy
  • pieczywo: 12 miesięcy

Czego nie należy mrozić?

Są produkty, których mrozić nie należy. Na liście są m.in. jajka w skorupkach, jajka gotowane, gotowane makarony, gotowe (sklepowe) obiady hermetycznie pakowane czy produkty typu tuńczyk w puszce i gotowe sałatki w puszkach czy słoikach.

Czy mrożonki są zdrowe?

Mrożenie pozwala zachować większość wartości odżywczych poszczególnych produktów. Zimą to dobry sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów, dzięki zdrowym mrożonkom warzywnym i owocowym. Mrożone owoce (np. truskawki, maliny, jagody) można wykorzystać do zrobienia pysznych koktajli, dodać je do owsianki czy wykorzystać w słodkich wypiekach. Warzywa możesz dodać do zup, pieczeni, usmażyć je, lub w najzdrowszej wersji, ugotować na parze.

Czytaj też:
Triki na bezpieczne rozmrażanie żywności, które przydadzą się w kuchni
Czytaj też:
Zregeneruje i wzmocni organizm. Przepis na prostą zupę krem z zielonych warzyw