Groźna bakteria w serze mozzarella. GIS wycofuje całą partię

Groźna bakteria w serze mozzarella. GIS wycofuje całą partię

Dodano: 
Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes Źródło:Shutterstock / Giovanni Cancemi
W serze mozzarella w plasterkach wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes. Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu całej partii produktu.

O wykryciu bakterii odpowiednie służby poinformował sam producent. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły wycofywanego przez GIS produktu

GIS podaje w komunikacie szczegóły dotyczące wycofywanej partii sera.

  • Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g
  • Numer partii: 01.22.1261
  • Data minimalnej trwałości: 20.06.2022
  • Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602

Nie należy spożywać produktu z partii wyszczególnionej w komunikacie. Obecnie Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w całej sprawie, a producent rozpoczął proces wycofywania partii produktu z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania feralnej partii.

Wycofywany produkt.

Dlaczego listerioza jest tak niebezpieczna?

Listeria monocytogenes wywołuje chorobę nazywaną listerioza. Bakteria najczęściej znajduje się w mięsie, serach, gotowych sałatkach, surowych i wędzonych rybach oraz lodach. Objawy zakażenia bakteria zwykle pojawiają się już po kilku godzinach od zjedzenia zanieczyszczonego produktu. To przede wszystkim wysoka gorączka, wymioty, biegunka, bóle stawów i mięśni, a nawet utrata przytomności. Zakażenie listerią jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia po zjedzeniu produktu podejrzanego o zanieczyszczenie listerią, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Listerioza może doprowadzić nawet do śmierci.

Czytaj też:
Nie czyścisz grilla? To może się mocno odbić na twoim zdrowiu