Zdrowe grillowanie? Zapomnij o polewaniu piwem i nakłuwaniu mięsa

Zdrowe grillowanie? Zapomnij o polewaniu piwem i nakłuwaniu mięsa

Dodano: 
Grill
Grill Źródło:Shutterstock / grill, grillowanie, mięso, piwo, przyjęcie w ogrodzie
Grill to idealna opcja na letnie przyjęcie w ogrodzie, czy obiad na działce. Ale czy wiesz, że popularne nawyki dotyczące samego grillowania mogą być szkodliwe dla zdrowia?

Zjedzona od czasu do czasu karkówka z grilla czy kaszanka nikomu nie zaszkodzi. Ale jeśli jesteś fanem potraw z grilla, warto unikać tego, co sprawia, że potrawy z grilla mogą poważnie szkodzić zdrowiu.

Nie nakłuwaj mięsa na grillu

Już na samą myśl o skwierczącym na grillu kawałku mięsa cieknie ci ślinka? Przygotowując takie mięso, nie nakłuwaj go. To uwalnia tłuszcz i soki, które spływają na węgiel. Palenie się tłuszczu sprawia, że wydzielają się rakotwórcze substancje, które osadzają się na grillowanym mięsie. Z tego samego powodu mięso nie powinno grillować się przesadnie długo, a zbyt mocno przypieczone czy lekko przypalone będzie tak samo szkodliwe.

Rozwiązaniem, które pomoże uniknąć kapania tłuszczu bezpośrednio na węgiel, jest używanie tacek do grilla.

Nie polewaj grilla piwem

Polewanie grillowanej karkówki czy szaszłyków piwem to dość popularny zwyczaj. Jednak warto wiedzieć, że nie przynosi on ani korzyści smakowych, ani zdrowotnych. Po pierwsze płyn sprawia, że spłukujesz z mięsa marynatę i przyprawy. Po drugie schładza grilla, sprawia, że mięso traci temperaturę. I wreszcie, wznieca dym i popiół, który osadza się na mięsie.

Jak zdrowiej grillować?

Zadbaj o różnorodność. Na ruszt można położyć nie tylko ociekające tłuszczem karkówkę czy kiełbasę. Zdrową opcją są grillowane ryby czy warzywa. Grillować można kukurydzę, paprykę, cukinię czy bakłażany.

Do grillowanych mięs podawaj nie tylko kawałek pieczywa i musztardę, ale zadbaj, aby na piknikowym stole nie zabrakło świeżych warzyw i owoców. Letnia, lekka sałatka (np. ze świeżej sałaty, ogórków i koperku) zawsze będzie dobrym dodatkiem do grillowanych potraw.

Czytaj też:
Nie czyścisz grilla? To może się mocno odbić na twoim zdrowiu

Opracowała:
Źródło: Berliner Kurier