GIS wycofuje ze sklepów kolejny produkt. Zawiera toksyczne substancje

GIS wycofuje ze sklepów kolejny produkt. Zawiera toksyczne substancje

Dodano: 
Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy Źródło:Shutterstock
Obecność wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych to powód wycofania partii pyłku kwiatowego. Czym są alkaloidy pirolizydynowe?

Jak czytamy w komunikacie, w badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w pyłku kwiatowym. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu z partii wymienionej w ostrzeżeniu, może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów. Dlatego zalecenie jest jasne: nie należy spożywać tego produktu

Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu

  • Produkt – Pyłek kwiatowy
  • Numer partii: 26/08/2024 08:36 7/1
  • Data minimalnej trwałości: 26.08.2024
  • Producent:Gospodarstwo Pasieczne,,Sądecki Bartnik” Sp. z o.o. Stróże 235, 33-331 Stróże

Dlaczego alkaloidy pirolizydonowe są niebezpieczne?

W artykule „Alkaloidy pirolizydynowe – źródła i zagrożenie dla zdrowia ludzi”opublikowanym w „Postępach Fitoterapii”, autorzy wyjaśniają, że alkaloidy pirolizydynowe występują dość powszechnie w wielu roślinach. Podkreślają jednocześnie, że wielu tych roślin z tego powodu nie stosuje się w ziołolecznictwie doustnie lub stosuje z ograniczeniami.

„Alkaloidy pirolizydynowe (AP) to wtórne metabolity roślinne wydzielane przez roślinę w celu ochrony przed roślinożercami. Rośliny zielarskie, które zawierają alkaloidy pirolizydynowe, takie jak: podbiał, lepiężnik i żywokost, są albo zabronione do użytku wewnętrznego, albo ich dawkowanie jest ograniczone w zależności od zawartości alkaloidów. Problem jednak rodzi się w momencie, gdy surowiec roślinny zostaje zakażony innymi roślinami zawierającymi alkaloidy pirolizydynowe (...). Alkaloidy pirolizydynowe mogą przedostawać się do zbieranych zbóż, ziół, warzyw czy roślin przeznaczonych na kiszonkę. W ten sposób następuje zakażenie łańcucha żywnościowego alkaloidami, które mogą przedostawać się do takich produktów, jak: chleb, ciasta, miody, mieszanki sałat, herbaty ziołowe, suplementy diety na bazie ziół, mięso, jaja, mleko itp”. – czytamy w publikacji.

Dlaczego te substancje mogą być groźne dla człowieka? Jak piszą naukowcy, działają toksycznie i genotoksycznie, mogą także wywołać zatrucia.

Czytaj też:
Suplement na odporność wycofywany z rynku. Jest ostrzeżenie GIS
Czytaj też:
Który miód jest zdrowszy: wielokwiatowy czy lipowy? Jeden na odporność, drugi po chorobie

Źródło: gis.gov.pl, CzytelniaMedyczna.pl