GIS wycofuje chipsy warzywne. Jest w nich rakotwórcza substancja

GIS wycofuje chipsy warzywne. Jest w nich rakotwórcza substancja

Dodano: 
Wycofana partia chipsów
Wycofana partia chipsów Źródło:GIS
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z Lidla oraz innych sklepów chipsów warzywnych. To kolejna już partia produktu wycofana ze sprzedaży ze względu na wysoką zawartość rakotwórczego akrylamidu (nazywanego też akryloamidem).

GIS przestrzega, że osoby, które kupiły chipsy warzywne, w których stwierdzono przekroczony poziom akrylamidu, nie powinny ich spożywać, gdyż może to stanowić zagrożenie dla ich zdrowia. Akrylamid to związek, który powstaje m.in. podczas obróbki termicznej żywności, przede wszystkim w czasie smażenia i pieczenia w produktach zawierających skrobię. Zjedzenie nadmiernej ilości akrylamidu wywołuje działanie neurotoksyczne, a długotrwały kontakt z nim może prowadzić do uszkodzeń układu nerwowego. Wśród objawów wymienia się m.in.: osłabienie, uczucie mrowienia i drętwienia kończyn oraz zaburzenia koordynacji ruchowej.

Spożycie tej niebezpiecznej substancji może przyczynić się do rozwoju niektórych zmian nowotworowych. W przypadku zatrucia należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Jeśli natomiast, ktoś kupił chipsy, ale ich nie spożył, to po sprawdzeniu numerów wycofanej partii produktu, należy je wyrzucić lub zwrócić w miejscu zakupów. Nie jest konieczne pokazywanie paragonu potwierdzającego jego zakup.

Sprawdź numery wycofanej partii

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g
  • Numer partii: 086614
  • Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
  • Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy

Dystrybutorem chipsów warzywnych w Polsce jest firma Eko-Wital Sp. z o.o. Poinformowała już wszystkich klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

Komunikat wydano na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

Czytaj też:
GIS ostrzega przed chipsami z Rossmanna. „Wysoki poziom akryloamidu”
Czytaj też:
Łyżka kuchenna z rakotwórczymi składnikami. GIS wydał ostrzeżenie, produkt idzie do utylizacji

Źródło: Źródło: gis.gov.pl