Makaron świderki wycofywany ze sklepów. Ważny komunikat GIS

Makaron świderki wycofywany ze sklepów. Ważny komunikat GIS

Dodano: 
Makaron świderki
Makaron świderki Źródło:Shutterstock / marilyn barbone
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu całej partii makaronu świderki. To informacja ważna przede wszystkim dla alergików.

Okazało się, że kukurydziany makaron świderki oznaczony jako produkt bezglutenowy, zawiera gluten w swoim składzie. „W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej”– czytamy w komunikacie GIS.

Kukurydziany makaron świderki – szczegóły wycofywanego produktu

GIS w ostrzeżeniu podał szczegóły wycofywanej partii makaronu:

  • Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
  • Numer partii: 21 03 25 B
  • Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
  • Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
  • Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Jak podkreślono w komunikacie, dystrybutor zlecił dodatkowe badania makaronu w kierunku obecności glutenu. Wynik potwierdził to, co ustaliły służby sanitarne, dlatego firma powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu. „Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie” – podkreślił GIS.

Wycofywany makaron

Kto nie może spożywać glutenu?

Gluten to grupa białek roślinnych, które występują w różnych produktach spożywczych, m.in. w ziarnach zbóż (m.in. pszenicy, życie i jęczmieniu). W diecie zdrowego człowieka gluten nie stanowi żadnego zagrożenia, jednak jest on substancją alergenną. Glutenu nie mogą spożywać osoby chore na alergię, celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W przypadku silnej alergii nawet niewielka ilość glutenu może wywołać gwałtowną reakcję organizmu.

Czytaj też:
Jak ugotować makaron? Co oznacza, że makaron jest „al dente”?
Czytaj też:
Te kulinarne triki wyjdą ci na zdrowie. Stosuj je, jeśli jesteś na diecie

Źródło: gis.gov.pl, odzywianie.wprost.pl