-
Żywieniowy postrach i wróg zdrowia? Poznaj gluten – i przestań wierzyć w mity na jego temat
Diety bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza ze względu na obawy przed nietolerancją glutenu. Ale czym właściwie jest gluten i jaka jest jego rola w żywności? Czy powinniśmy się go bać? Zostań z nami, aby się tego...
Składniki odżywczeOdchudzanieŻywienie -
Czym czyścić piekarnik? Chemiczka odpowiada, że najlepsze są domowe sposoby
Czym czyścić piekarnik, który zazwyczaj stanowi największe wyzwanie, jeśli chodzi o sprzątanie kuchni? Odpowiedzi udzieliła Sylwia Panek, chemiczka.
Żywienie -
Czy śniadanie to naprawdę „podstawowy posiłek dnia”? Okazuje się, że nie każde
Według ekspertów nie sam fakt jedzenia śniadania, a wybór pełnowartościowych produktów jest kluczowy dla zdrowia.
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
10 produktów spożywczych o wyjątkowo długiej dacie przydatności
Zastanawiasz się nad utworzeniem spiżarni pełnej zapasów? Sprawdź, na jakie produkty spożywcze postawić.
ProduktySkładniki odżywcze -
Mycie owoców i warzyw może przysporzyć kłopotów. Oto, jak robić to bezpiecznie
Przechowywanie, mycie i przygotowywanie do spożycia owoców i warzyw w celu zapobiegania zatruciom pokarmowym, w tym E. coli, to ważne aspekty, o których powinniśmy pamiętać w kuchni. Zostań z nami, by dowiedzieć się, jak robić to...
-
Najzdrowsze tłuszcze, jakie można dodać do diety
Zasadniczo zdrowe tłuszcze zwykle pochodzą z warzyw, orzechów, nasion i ryb oraz są płynne w temperaturze pokojowej.
ProduktySkładniki odżywcze -
Oto skuteczny sposób na przechowywanie i odgrzewanie resztek ryżu
Jeśli często się śpieszysz, możesz przygotować więcej ryżu za jednym razem i przechowywać go później w zamrażarce. Oto sposoby, dzięki którym odgrzany ryż będzie smakował równie dobrze, co świeżo ugotowany!
Żywienie -
Akcja – regeneracja! Niezwykłe właściwości końskiego mleka
Dzisiejszy świat niestety nas nie oszczędza. Wszechobecny stres, choroby cywilizacyjne, infekcje, pandemia COVID-19, nazbyt częste stosowanie antybiotyków, brak snu. To wyzwania, z którymi musi się mierzyć nasze pokolenie. Jak możemy...
Artykuł sponsorowany -
Wpływ stosowania sterydów na jądra. Skutki mogą być nieodwracalne
Dla osiągnięcia umięśnionego ciała mężczyzna jest w stanie zrobić wiele. Jednak czy wszystko jest bezpieczne?
Produkty -
Kefir a zdrowie jelit. Jaki jest związek?
Kefir jest gęstym napojem z mleka fermentowanego, zawierającym bogatą florę bakteryjną ziaren kefirowych.
Składniki odżywczeProdukty -
Cukier: nie musisz go odrzucać, ale wybierać w zdrowszej formie
Na temat roli cukru w organizmie wypowiedziała się ekspertka: była sportowiec i szefowa kuchni Lentine Alexis.
Składniki odżywczeDietyOdchudzanie -
Tofu kontra tempeh. Który zamiennik mięsa wybrać?
Tofu i tempeh często są mylone, ponieważ oba te produkty są wytwarzane z soi. Który z nich jest zdrowszy?
ProduktySkładniki odżywcze -
Piołun na pasożyty - zalety stosowania
Piołun to gorzkie zioło znane jako składnik absyntu. Może oferować wiele korzyści, jeśli jest przyjmowany z umiarem. Należą do nich zwalczanie stanów zapalnych i infekcji pasożytniczych, a także łagodzenie bólu. Podobnie jak w przypadku...
Produkty -
Laski cynamonu mogą być dodatkiem do ryżu, mięs lub owsianki. Sprawdź, jak ich użyć
Laski cynamonowe to aromatyczna, korzenna przyprawa, która może wzbogacić smak wielu dań. Jak ich używać?
Produkty -
10 najlepszych pokarmów dla zdrowia serca
Zdrowa dieta ma duży wpływ na choroby układu krążenia. Które produkty wybierać dla zdrowia serca?
Produkty -
5 szkodliwych pokarmów, których należy bezwzględnie unikać w diecie
Są tak pyszne, że nie możesz im się oprzeć? Sprawdź jednak, które z przekąsek powinny być zakazane.
Produkty -
Triki na bezpieczne rozmrażanie żywności, które przydadzą się w kuchni
Zdarzyło ci się zapomnieć o rozmrożeniu żywności na czas? Sprawdź, co możesz zrobić w takiej sytuacji.
ProduktySkładniki odżywcze -
4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikać
Dodatki do żywności to substancje wprowadzane do żywności i napojów podczas przetwarzania i pakowania. Nie wszystkie są szkodliwe, ale niektóre niosą poważne zagrożenie. Które to są i jak ich unikać?
-
Hormony, które mają znaczenie przy odchudzaniu. Co warto o nich wiedzieć?
Skuteczne odchudzanie zależy nie tylko od diety i ćwiczeń, ale również od ustabilizowanej pracy hormonów.
Odchudzanie -
Jeśli chcesz być zdrowszy, zajadaj częściej śliwki. Oto, co mogą zdziałać w organizmie
Śliwki to trzecie najczęściej uprawiane w Polsce owoce rosnące na drzewach. Jakie dają korzyści zdrowotne?
Składniki odżywcze -
3 popularne błędy w diecie, które powodują przyrost tłuszczu na brzuchu
Jeśli zależy ci na utrzymaniu szczupłej sylwetki, unikaj tych błędów w sposobie odżywiania.
OdchudzanieProdukty -
Twój czajnik zarósł kamieniem? Zobacz, jak go wyczyścić
Kamień w czajniku? Skąd my to znamy! Zostań z nami, by dowiedzieć się, jak oczyścić czajnik z kamienia i zapobiegać ponownemu osadzaniu się kamienia.
-
5 prostych sposobów na sprawdzenie, czy jajko jest świeże
Wraz z upływem czasu jajko traci świeżość – jak każdy nieprzetworzony produkt spożywczy. Jak rozpoznać, czy jajka zalegające w naszych lodówkach nadają się jeszcze do jedzenia? Zostań z nami, aby się tego dowiedzieć.
Żywienie -
Bio, eco czy organic: czy jest różnica między tego rodzaju produktami?
W ostatnich latach produkty bio, eco i organic zawojowały sklepy, nie tylko te ekologiczne. Czy jednak wiemy, co dokładnie kryje się pod tymi nazwami?
ŻywienieOdchudzanie