-
Bekon w diecie zwiększa ryzyko raka, ale możesz przygotować go w specjalny sposób
Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta obfitująca w smażone potrawy i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka. Czy to oznacza, że trzeba raz na zawsze pożegnać się z takimi frykasami, jak bekon?
ProduktyŻywienie -
Światowy Dzień Popcornu już dziś! Czy popcorn jest zdrowy?
Światowy Dzień Popcorn przypada 19 stycznia każdego roku. Ten rodzaj przekąski ma wielu miłośników, jednak czy jest zdrowy?
ŻywienieProdukty -
Naukowcy: Jeden drink dziennie może zwiększyć ryzyko migotania przedsionków
„Alkohol jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka, który może wpłynąć na ryzyko migotania przedsionków”, twierdzą naukowcy z Niemiec.
-
Dlaczego warto dodawać papryczkę chili do potraw? O tym mogłeś nie wiedzieć
Papryczka chili nie tylko nadaje potrawie ostrości, ale przede wszystkim może (w rozsądnych ilościach!) pozytywnie wpływać na zdrowie. Dowiedz się, jakie ma właściwości i sięgaj po nią częściej.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Stosowanie octu jabłkowego może przynieść negatywne skutki. Co się do nich zalicza?
Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego. Jednak w połączeniu z niektórymi lekami lub suplementami może on wywołać szereg skutków ubocznych.
Produkty -
Naukowcy: Substancje antyodżywcze też są potrzebne w diecie
Zbilansowana dieta opiera się na tym, że znajdują się w niej i substancje antyodżywcze. Jaka jest ich rola i dlaczego czasem są nam potrzebne?
Żywienie -
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: nie używaj ich zamiennie
Sylwia Panek, czyli na Instagramie Mama Chemik w jednym ze swoich najnowszych wpisów wyjaśnia, dlaczego proszek do pieczenia i soda oczyszczona to nie to samo.
Żywienie -
Rezygnacja z kofeiny jest dobra dla zdrowia. Jednak na początku daje uciążliwe objawy
Marzysz, by rzucić kawę lub energetyki? Z pewnością wyjdzie ci to na zdrowie. Jednak nie od razu: odstawienie kofeiny przynosi specyficzne skutki.
Składniki odżywcze -
Jak gotować warzywa? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta
Agnieszka Pocztarska, która prowadzi na Instagramie profil Niekoniecznie Dietetycznie w jednym ze swoich najnowszych postów zwróciła uwagę na to, jak właściwie należy gotować warzywa.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Superfoods w polskim wydaniu, czyli buraki. Jakie mają składniki odżywcze?
Kolorowe, kwaśne i bogate w składniki odżywcze buraki są wspaniałym dodatkiem do dań. Dlaczego warto je jeść nawet w zimę?
Produkty -
Pasożyt znaleziony w niedogotowanym mięsie związany z ryzykiem glejaka
Naukowcy znaleźli dowody na to, że zakażeni Toxoplasma gondii są bardziej narażeni na rozwój rzadkich, bardzo śmiertelnych glejaków.
-
Proste sposoby na przywrócenie zdrowych nawyków żywieniowych
Już za moment miną pierwsze dwa tygodnie nowego roku. Jeśli postanowiłeś w 2021 zmienić swoje nawyki żywieniowe, jeszcze nie jest za późno!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Naukowcy odkryli związek między spożyciem błonnika pokarmowego a depresją
W nowym badaniu z udziałem ponad 5800 kobiet w różnym wieku, naukowcy starali się zbadać związek między spożyciem błonnika pokarmowego a depresją u kobiet w okresie menopauzy.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak dobrze radzić sobie w kuchni? Wskazówki dla początkujących
Chcesz nauczyć się gotować w ramach noworocznych postanowień? To dobry pomysł, ponieważ własnoręczne przyrządzanie posiłków jest nie tylko zdrowsze, ale również tańsze.
ProduktyŻywienie Wideo -
Tych produktów spożywczych lepiej ze sobą nie łączyć
Co jeść razem, a co osobno? To pytanie, którego na ogół sobie nie zadajemy, decydując się jeść po prostu to, co lubimy. Niestety, ignorancja może nie wyjść nam na zdrowie.
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
5 warzyw, które nie zepsują smaku smoothie. Można dodać je bez obaw
Jeśli uwielbiasz zdrowe, warzywno-owocowe koktajle, z pewnością nie raz zastanawiasz się co do nich dodać. Oto warzywa, które zawsze będą pasowały.
Składniki odżywcze -
Ciasto na pizzę – prosty przepis dla początkujących
Marzy ci się idealna włoska pizza, ale nie umiesz jej zrobić w domu? Najpierw przygotuj idealny spód, który będzie podstawą jej smaku.
Produkty -
Ranking najlepszych diet na 2021 rok. O kilku z nich mogłeś już słyszeć
Planujesz zrzucić trochę zbędnych kilogramów? Naukowcy podpowiadają, które diety są najlepsze i jaki mają wpływ na organizm.
OdchudzanieProdukty -
Przechowywanie i gotowanie ryżu. Najważniejsze informacje o tym, jak to robić
Ryż to jeden z ulubionych przez Polaków dodatków do dań. Jak go właściwie przechowywać i gotować? Na to pytanie odpowiada Jagna Niedzielska, ekspertka kuchni zero waste.
Żywienie -
Silikonowe maty do pieczenia – hit czy kit? Rozwiewamy wątpliwości
Silikonowe maty do pieczenia zdają się być przełomowym wynalazkiem. Ułatwiają pieczenie i eliminują konieczność stosowania papieru. Ale czy faktycznie warto ich używać?
Żywienie -
Jak być etycznym wszystkożercą, czyli o jedzeniu dla dobra środowiska
Nie każdy jest od razu gotowy przejść na weganizm czy wegetarianizm. Jednak, aby jeść tak, by nie zaszkodzić naszej planecie, wcale nie musi tego robić.
-
Co będziemy jeść w 2021 roku? 10 trendów żywieniowych
Rok 2020, przez epidemię COVID-19, wprowadził wiele zmian. Przede wszystkim zaczęliśmy bardziej dbać o swoje zdrowie. Czy więc w ciągu nadchodzących 12 miesięcy będziemy jeść przede wszystkim zdrową żywność?
ŻywienieProdukty -
Sposoby na post przerywany, które polecają dietetycy
Okresowy post stał się popularnym trendem zdrowotnym, ponieważ powoduje utratę wagi, poprawia zdrowie metaboliczne, a nawet może wydłużyć żywotność.
Odchudzanie -
Tyle cukru można zjeść bezpiecznie w ciągu dnia według wytycznych naukowców
Eksperci różnicują jedzenie, w którym cukier występuje naturalnie, od wysokoprzetworzonych produktów z dodatkiem cukru.
Produkty