-
Jesteś miłośnikiem precli? Sprawdź, czy są zdrowe
Ta niepozorna, słodka przekąska potrafi być zjadana garściami. Czy precle są zdrowe? Ile kalorii dostarczają?
ProduktySkładniki odżywcze -
Uważaj, te leki zmniejszają wchłanianie witaminy D
Witamina D jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, większość z nas musi przyjmować suplementy diety, by zachować jej optymalny poziom. Sprawdź, jakie są aktualne zalecenia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jakie korzyści może przynieść soja chorym na cukrzycę?
Czy wiesz, że żywność na bazie soi może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi w organizmie?
ProduktyŻywienie -
Ryby zdrowe, ale... z niektórymi nie przesadzaj
Generalnie, owoce morza i ryby są zgodnie zalecane przez lekarzy i dietetyków jako ważny element zdrowej diety, głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie, w związku z coraz większym skażeniem środowiska,...
Żywienie -
Dzięki tym sposobom twoja mikrofalówka będzie wyglądać jak nowa. Wewnątrz i na zewnątrz
Jak wyczyścić mikrofalówkę skutecznie i szybko? Potrzebny ci będzie ocet, soda oczyszczona i cytryna. Dzięki nim pozbędziesz się plam i zapachów.
Żywienie -
Po kawie czujesz niepokój? Znamy przyczynę
Czy odczuwasz niepokój, ale lubisz pić kawę? Oto, co musisz wiedzieć o związku między spożyciem kawy a lękiem.
ProduktyŻywienie -
Oto co dzieje się z ciałem, gdy pijesz napoje energetyczne
Z roku na rok wzrasta świadomość ludzi na temat szkodliwych produktów – jednym z nich są napoje energetyczne.
Produkty -
Imbir źródłem zdrowia? Nie w tych 4 przypadkach
Imbir ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i wspomagające trawienie. Istnieją jednak przeciwwskazania to jego stosowania.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
5 pomysłów na zdrowe obiady dla osób chorujących na cukrzycę
Odkrywanie nowych pomysłów na obiad jest dużym wyzwaniem szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę.
Składniki odżywcze -
10 zalet tuńczyka, które cię zaskoczą. Czy już gości w twojej kuchni?
Tuńczyk, zwłaszcza ten puszkowany, to popularny element wielu dań, w tym sałatek. Mimo wielu obaw mięso tej ryby ma wiele zalet, o których za chwilę opowiemy.
ProduktyŻywienie -
Czy jedząc mało mięsa będziesz żyć dłużej? Oto, co mówi medycyna
Istnieją dowody na to, że ograniczenie spożycia białek – szczególnie mięsa – może być ważne dla zdrowego starzenia się. Czy wydłuża długość życia?
Składniki odżywcze -
Orzechy, pestki, ziarna: instrukcja przechowywania według Jagny Niedzielskiej
Jagna Niedzielska jest specjalistką od spraw zero waste, a w tym zakresie mieści się również odpowiednie przechowywanie żywności tak, by się nie zmarnowała.
Żywienie -
Zestawy w McDonald’s z wodą zamiast Coli. Powód: podatek cukrowy
Co prawda tylko w promocyjnych, ale jednak w zestawach w McDonald’s Cola i słodkie napoje zostaną zastąpione przez wodę.
DietyOdchudzanieProdukty -
Dziś Dzień Bigosu! Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszoną kapustę
Bigos to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni, więc nic dziwnego, że potrawa ta doczekała się swojego święta. Właśnie dziś, 20 stycznia, obchodzimy Dzień Bigosu!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Pijesz jedną butelkę wina dziennie? Oto, jak wpływa to na twój organizm
Zdaniem eksperta picie butelki wina dziennie nie szkodzi zdrowiu. Dodaje, że staje się to szkodliwe tylko w przypadku spożywania jednorazowo więcej niż 13 jednostek tego trunku.
Produkty -
Bekon w diecie zwiększa ryzyko raka, ale możesz przygotować go w specjalny sposób
Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta obfitująca w smażone potrawy i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka. Czy to oznacza, że trzeba raz na zawsze pożegnać się z takimi frykasami, jak bekon?
ProduktyŻywienie -
Światowy Dzień Popcornu już dziś! Czy popcorn jest zdrowy?
Światowy Dzień Popcorn przypada 19 stycznia każdego roku. Ten rodzaj przekąski ma wielu miłośników, jednak czy jest zdrowy?
ŻywienieProdukty -
Naukowcy: Jeden drink dziennie może zwiększyć ryzyko migotania przedsionków
„Alkohol jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka, który może wpłynąć na ryzyko migotania przedsionków”, twierdzą naukowcy z Niemiec.
-
Dlaczego warto dodawać papryczkę chili do potraw? O tym mogłeś nie wiedzieć
Papryczka chili nie tylko nadaje potrawie ostrości, ale przede wszystkim może (w rozsądnych ilościach!) pozytywnie wpływać na zdrowie. Dowiedz się, jakie ma właściwości i sięgaj po nią częściej.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Stosowanie octu jabłkowego może przynieść negatywne skutki. Co się do nich zalicza?
Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego. Jednak w połączeniu z niektórymi lekami lub suplementami może on wywołać szereg skutków ubocznych.
Produkty -
Naukowcy: Substancje antyodżywcze też są potrzebne w diecie
Zbilansowana dieta opiera się na tym, że znajdują się w niej i substancje antyodżywcze. Jaka jest ich rola i dlaczego czasem są nam potrzebne?
Żywienie -
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: nie używaj ich zamiennie
Sylwia Panek, czyli na Instagramie Mama Chemik w jednym ze swoich najnowszych wpisów wyjaśnia, dlaczego proszek do pieczenia i soda oczyszczona to nie to samo.
Żywienie -
Rezygnacja z kofeiny jest dobra dla zdrowia. Jednak na początku daje uciążliwe objawy
Marzysz, by rzucić kawę lub energetyki? Z pewnością wyjdzie ci to na zdrowie. Jednak nie od razu: odstawienie kofeiny przynosi specyficzne skutki.
Składniki odżywcze -
Jak gotować warzywa? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta
Agnieszka Pocztarska, która prowadzi na Instagramie profil Niekoniecznie Dietetycznie w jednym ze swoich najnowszych postów zwróciła uwagę na to, jak właściwie należy gotować warzywa.
ŻywienieSkładniki odżywcze