-
Globalne badanie wykazało, czy można jeść za dużo owoców i warzyw
Co za dużo, to niezdrowo – czy to powiedzenie dotyczy także owoców i warzyw? Zobacz, co o tym mówi nauka.
ProduktySkładniki odżywcze -
Mrożone wcale nie są gorsze. Sprawdź, dlaczego warto w weekend ugotować grzybową
Grzybobranie już dawno za nami, ale to nie oznacza, że z ugotowaniem grzybowej musimy się wstrzymać do jesieni. Mrożone grzyby również są źródłem wielu cennych składników odżywczych.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Lubisz banany? Ten grzyb niszczy plantacje na całym świecie. „To bananowy odpowiednik COVID-19”
Banan, ulubione źródło potasu wielu z nas, może mieć kłopoty. Według niedawnego raportu bananowy odpowiednik COVID-19 rozprzestrzenia się po całym świecie.
Żywienie -
Pyszna i zdrowa śmietanka do kawy z olejem kokosowym – przepis
Olej kokosowy nie tylko może wzbogacić smak kawy, ale również – co poparto badaniami – poprawić metabolizm.
Składniki odżywcze -
Co nam mówi największe światowe badanie dotyczące żywności i zdrowia?
Badanie NutriNet-Santé jest największym na świecie, poświęconym zależnością między zdrowiem a jedzeniem. Jedna z jego autorek, dr Mathilde Touvier, omawia uzyskane w jego trakcie wyniki.
Żywienie -
Nie rozumiesz opisów na etykietach? Naukowcy spieszą z pomocą
Konsumenci na opakowaniach żywności mogą przeczytać, że np. dany produkt zawiera „Omega-3 dla utrzymania serca w dobrej kondycji”, albo że jest ”źródłem magnezu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym”. Naukowcy pomogą...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
5 korzyści płynących z jedzenia cebuli. Leczy i wspomaga cały organizm
Cebula jest niedrogim i aromatycznym dodatkiem do każdego posiłku, który ma wiele korzyści zdrowotnych.
ProduktySkładniki odżywcze -
Cukier nie zawsze jest zły: w tych produktach możesz go spożywać bezpiecznie
Cukier od lat jest żywieniowym wrogiem publicznym numer jeden. Czy słusznie? Czy w każdym przypadku jego spożywanie nie jest wskazane?
Żywienie -
Czy można być uczulonym na... ćwiczenia fizyczne?
Uczulenie na ćwiczenia wydaje się niemożliwe, jednak zdarza się, że u kogoś, kto przed chwilą np. biegał wychodzi na ciele pokrzywka. Czy to już alergia?
ŻywienieOdchudzanie -
Jesteś miłośnikiem precli? Sprawdź, czy są zdrowe
Ta niepozorna, słodka przekąska potrafi być zjadana garściami. Czy precle są zdrowe? Ile kalorii dostarczają?
ProduktySkładniki odżywcze -
Uważaj, te leki zmniejszają wchłanianie witaminy D
Witamina D jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, większość z nas musi przyjmować suplementy diety, by zachować jej optymalny poziom. Sprawdź, jakie są aktualne zalecenia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jakie korzyści może przynieść soja chorym na cukrzycę?
Czy wiesz, że żywność na bazie soi może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi w organizmie?
ProduktyŻywienie -
Ryby zdrowe, ale... z niektórymi nie przesadzaj
Generalnie, owoce morza i ryby są zgodnie zalecane przez lekarzy i dietetyków jako ważny element zdrowej diety, głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie, w związku z coraz większym skażeniem środowiska,...
Żywienie -
Dzięki tym sposobom twoja mikrofalówka będzie wyglądać jak nowa. Wewnątrz i na zewnątrz
Jak wyczyścić mikrofalówkę skutecznie i szybko? Potrzebny ci będzie ocet, soda oczyszczona i cytryna. Dzięki nim pozbędziesz się plam i zapachów.
Żywienie -
Po kawie czujesz niepokój? Znamy przyczynę
Czy odczuwasz niepokój, ale lubisz pić kawę? Oto, co musisz wiedzieć o związku między spożyciem kawy a lękiem.
ProduktyŻywienie -
Oto co dzieje się z ciałem, gdy pijesz napoje energetyczne
Z roku na rok wzrasta świadomość ludzi na temat szkodliwych produktów – jednym z nich są napoje energetyczne.
Produkty -
Imbir źródłem zdrowia? Nie w tych 4 przypadkach
Imbir ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i wspomagające trawienie. Istnieją jednak przeciwwskazania to jego stosowania.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
5 pomysłów na zdrowe obiady dla osób chorujących na cukrzycę
Odkrywanie nowych pomysłów na obiad jest dużym wyzwaniem szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę.
Składniki odżywcze -
10 zalet tuńczyka, które cię zaskoczą. Czy już gości w twojej kuchni?
Tuńczyk, zwłaszcza ten puszkowany, to popularny element wielu dań, w tym sałatek. Mimo wielu obaw mięso tej ryby ma wiele zalet, o których za chwilę opowiemy.
ProduktyŻywienie -
Czy jedząc mało mięsa będziesz żyć dłużej? Oto, co mówi medycyna
Istnieją dowody na to, że ograniczenie spożycia białek – szczególnie mięsa – może być ważne dla zdrowego starzenia się. Czy wydłuża długość życia?
Składniki odżywcze -
Orzechy, pestki, ziarna: instrukcja przechowywania według Jagny Niedzielskiej
Jagna Niedzielska jest specjalistką od spraw zero waste, a w tym zakresie mieści się również odpowiednie przechowywanie żywności tak, by się nie zmarnowała.
Żywienie -
Zestawy w McDonald’s z wodą zamiast Coli. Powód: podatek cukrowy
Co prawda tylko w promocyjnych, ale jednak w zestawach w McDonald’s Cola i słodkie napoje zostaną zastąpione przez wodę.
DietyOdchudzanieProdukty -
Dziś Dzień Bigosu! Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszoną kapustę
Bigos to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni, więc nic dziwnego, że potrawa ta doczekała się swojego święta. Właśnie dziś, 20 stycznia, obchodzimy Dzień Bigosu!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Pijesz jedną butelkę wina dziennie? Oto, jak wpływa to na twój organizm
Zdaniem eksperta picie butelki wina dziennie nie szkodzi zdrowiu. Dodaje, że staje się to szkodliwe tylko w przypadku spożywania jednorazowo więcej niż 13 jednostek tego trunku.
Produkty