-
Lekarze przestrzegają przed jedzeniem śniegu: To niebezpieczne
Śnieg to oczywiście zamarznięta woda, która nie powinna być w żaden sposób szkodliwa dla organizmu. Jednak czy na pewno?
-
Sól – nie taka zła, jak sądzimy. Jakie są jej rodzaje i właściwości?
Sól nie ma najlepszego PR-u. Dietetycy od lat ostrzegają, że jemy jej za dużo, co w konsekwencji prowadzi do nadciśnienia i problemów z sercem. Jednak trzymając się wytycznych, nie zaszkodzimy zdrowiu. Ile soli można bezpiecznie jeść...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska podpowiada
Kasia Wągrowska to autorka książki „Życie zero waste”, specjalistka od spraw niemarnowania żywności. Tym razem doradza, co zrobić z czerstwym chlebem.
Żywienie -
Słodzone napoje zdrożeją po Nowym Roku. Odstaw je – zaoszczędzisz i schudniesz
Od 1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących zostanie nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata...
ProduktyŻywienie -
5 rzeczy, których powinieneś pozbyć się z kuchni
Myślisz, że w szafkach kuchennych masz same niezbędne rzeczy? Sprawdź naszą listę i zobacz, czy się nie mylisz.
Produkty -
5 powodów, dla których warto jeść amarantus
Amarantus to pożywne, bezglutenowe ziarno, które zawiera dużo błonnika, białka i mikroelementów. Zobacz, jakie przynosi korzyści zdrowotne.
ProduktySkładniki odżywcze -
Co zrobić z resztkami po świętach? Zjeść je w innej postaci
I ponownie się stało – przygotowaliśmy bądź kupiliśmy więcej jedzenia, niż byliśmy w stanie zjeść w czasie świąt. Agnieszka Pocztarska z Niekoniecznie Dietetycznie podpowiada jednak, jak wykorzystać świąteczne resztki.
Żywienie -
Zostało ci sporo jedzenia po świętach? Zobacz, czego nie można trzymać w lodówce
Zasadniczo wkładamy żywność do lodówki, aby dłużej została świeża. Jednak są wyjątki – pokarmy, którym szkodzą niskie temperatury.
ProduktySkładniki odżywcze -
Co mrozić, a co wekować, czyli o przedłużaniu świeżości świątecznych potraw
Jagna Niedzielska, specjalistka od spraw zero waste, czyli (w skrócie) tego, jak nic nie marnować, podpowiada, które ze świątecznych potraw można mrozić lub wekować.
Żywienie -
Naukowcy mają pomysł, jak zniechęcić nas do zakupu niezdrowej żywności
Coraz więcej osób sprawdza etykiety produktów przed zakupem, jednak niezdrowa żywność nadal cieszy się popularnością. Naukowcy mają pomysł, jak nas do niej zniechęcić.
ProduktyŻywienie Wideo -
Jak polepszyć trawienie w czasie świąt? Kilka porad
Zosia Winczewska to farmaceutka, która publikuje na swoim Instagramie posty, dotyczące tego, jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie. Tym razem napisała o nim w kontekście świąt: o sposobach na polepszenie trawienia.
Żywienie -
Prosty przepis na pieczone ziemniaki. Zobacz, jak je przygotować
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku – oto idealne pieczone ziemniaki. Ale jak je przygotować? Przeczytaj przepis i porady ekspertów.
Składniki odżywcze -
Zdrowe produkty też mogą szkodzić, powodując stan zapalny. Wyjaśniamy, dlaczego
Jak pokazuje analiza Googe Trends na przestrzeni ostatniej dekady co roku zainteresowanie tematem diety wśród Polaków wzrasta wraz z chęcią wdrożenia w życie postanowień noworocznych, by w kolejnych miesiącach sukcesywnie maleć. W...
Składniki odżywczeProduktyDietyŻywienieEwelina Celejewska
-
Prosecco coraz częściej pijemy na imprezach. Ekspert przestrzega: kac po tym trunku jest najgorszy
Prosecco to ulubiony trunek imprezowy wielu osób. Jest smaczne solo, jak i w drinkach. Okazuje się jednak, że może potęgować kaca.
ProduktyŻywienie -
Smakowe wody mineralne i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami
Drobnoustroje te da się jednak zwalczać naturalnymi metodami, wykorzystyjąc ekstrakty rośline i soki owocowe bogate w związki bioaktywne.
ProduktyŻywienie -
Je dwa posiłki dziennie od trzech lat. Twierdzi, że to jego sposób na mięśnie
Aseel Soueid jest kulturystą i youtuberem, który ćwiczy 6 razy w tygodniu, a także nagrywa filmiki na temat odżywiania.
Składniki odżywczeOdchudzanie WideoGaleria -
FDA dopuściło do spożycia wieprzowinę modyfikowaną genetycznie. Jest pozbawiona czynników...
Amerykańska Agencja Żywności i Leków dopuściła do obrotu genetycznie zmodyfikowaną świnię. Organizm zwierzęcia nie wytwarza składnika mogącego wywoływać alergie u ludzi.
Żywienie -
Dziś Dzień Herbaty! Sprawdź, ile o niej wiesz
Herbata jest tak popularnym napojem, że doczekała się nawet swojego święta! Właśnie 15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty. To doskonały pomysł, by udowodnić, jakie właściwości posiada ten napar.
ProduktyŻywienie Wideo -
Zawsze myj skórkę cytrusów przed dodaniem ich do herbaty. Ekspertka wyjaśnia, dlaczego należy to...
Wiele osób nie myje skórki cytrusów przed wrzuceniem listka owocu do herbaty czy naparu, wody. Oto dlaczego jednak warto tak robić.
ŻywienieProdukty -
Pierwszy kraj na świecie pozwolił na sprzedaż sztucznego mięsa
Czyste mięso to mięso „wyhodowane”. Przy jego produkcji nie zabija się zwierząt. Właśnie pierwszy kraj na świecie pozwolił na jego sprzedaż w oficjalnej dystrybucji.
Produkty -
Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
ŻywienieProdukty -
Zaskakujące zastosowania torebek od herbaty. Wiedziałeś, do czego są przydatne?
Zaparzasz herbatę i wyrzucasz torebkę myśląc, że nie jest już do niczego potrzebna. Ale stop – ma ona wiele zastosowań!
Produkty -
Czy orzechy nerkowca są trujące?
Wielu nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie orzechów nerkowca w określonych formach może być szkodliwe, ponieważ zawierają one niebezpieczną toksynę.
Produkty -
Mężczyzna połknął baterię. Lekarze myśleli, że ma zawał serca
Badanie EKG był jedyną oznaką ataku serca. Pacjent nie cierpiał na choroby sercowo-naczyniowe, ani nie zgłaszał innych objawów.