Przyjęło się uważać, że porzeczki dobrze komponują się z wódką. Być może to jest przyczyną popularności nalewki porzeczkowej w naszym kraju. I chociaż alkohol należy spożywać z umiarem – domowa nalewka to z pewnością napój, w którym nie znajdziemy sztucznych dodatków ani konserwantów. W wielu domach tradycyjnie przygotowuje się ją w sezonie letnim, kiedy to owoce czarnej porzeczki uginają się na krzaczkach.
Chociaż do przygotowania nalewki porzeczkowej wystarczą tylko 3 składniki, potrzeba także sporo... czasu. Owoce muszą bowiem moczyć się dwa tygodnie w alkoholu, a następnie tydzień w cukrze.
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki
Składniki:
- 1,5 kg czarnej porzeczki
- 0,5 kg cukru
- 0,7 l wódki
- szklana butelka
Sposób przygotowania:
- Umyj porzeczki i pourywaj im ogonki.
- Wsyp porzeczki do garnka i lekko je rozgnieć.
- Zalej owoce alkoholem i odstaw z przykryciem na ok. 2 tygodnie.
- W miarę możliwości potrząsaj owocami co kilka dni, aby się sfermentowały.
- Po upływie dwóch tygodni całość przecedź przez bawełnianą ściereczkę.
- Powstały sok przelej do osobnego słoika.
- Odcedzone owoce przełóż do dużego słoika i zasyp cukrem. Zakręć i odstaw na tydzień.
-
Po tygodniu odcedź powstały sok z porzeczek, dolej do wódki i wymieszaj.
- Przelej nalewkę do szklanej butelki i odstaw na kilka dni.
- Gotowe!
Czarna porzeczka – właściwości odżywcze
Letnie owoce dostarczają do naszego organizmu wiele cennych substancji odżywczych. Są bogate w witaminy m.in. witaminy oraz minerały, a także błonnik pokarmowy. Czarna porzeczka ma najwięcej witaminy C – jedna garść owoców zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. Czarne porzeczki to także niezastąpione źródło antocyjanów, które zmniejszają stres oksydacyjny i chronią przed rakiem. Co więcej, porzeczki są cennym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także jodu i boru oraz związków poprawiających wygląd skóry i włosów.
Czytaj też:
Lubisz morele? Spróbuj zrobić z nich nalewkę. Obłędna!