Pokrzywa to wyjątkowe źródło witamin i minerałów. Jakich? O jej zaletach opowiedziała w „Dzień Dobry TVN” prowadząca cykl „Naturalnie!” Agnieszka Cegielska. W jaki sposób należy ją jeść i jakie dokładnie ma właściwości dla zdrowia i urody? – Jest niezwykła, jeśli chodzi o naturalne żelazo. Ma w sobie cud natury! – wyznała.
Właściwości prozdrowotne pokrzywy
Napar z liści pokrzywy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, m.in.:
-
redukuje dolegliwości występujące w przypadku gośćca stawowego,
-
hamuje biegunkę,
-
wzmacnia organizm i zapobiegają infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym,
-
działa moczopędnie i oczyszczająco na drogi moczowe,
-
łagodzi dolegliwości związane z hemoroidami,
- pomaga pozbyć się bólu mięśni.
Pokrzywa a odchudzanie
Pokrzywa ze względu na swoje właściwości usprawniające pracę układu pokarmowego i trawiennego, a także przyspieszające przemianę materii, znalazła zastosowanie nie tylko w leczeniu wielu schorzeń, ale także jest cenionym środkiem wspomagającym odchudzanie.
Umiar w piciu pokrzywy jest konieczny!
Picie pokrzywy w nadmiarze może prowadzić także do wypłukiwania z organizmu cennych minerałów między innymi magnezu, potasu oraz wapnia, a także powodować zaburzenia związane z utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi.
Czytaj też:
Aronia – na sok i na przeziębienie. Zbiory już niedługo!