Przepis Ani Starmach na mus czekoladowy wymaga użycia tylko czterech składników. Jak go przygotować i co będzie ci do tego potrzebne?
Przepis Ani Starmach na mus czekoladowy
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 60 g cukru pudru
- 60 g masła
- 6 jajek
Sposób przygotowania:
Najpierw zagotuj w garnku szklankę wody, a następnie ustaw nad garnkiem miskę i umieść w niej kawałki połamanej czekolady. Unosząca się nad miską para wodna roztopi czekoladę. Jednak już gdy zacznie się ona topić, dodaj do niej masło, a po ich rozpuszczeniu ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź. Następnie oddziel białka od żółtek, dodaj żółtka do czekolady i całość wymieszaj. Potem dodaj jeszcze cukier puder i ponownie wymieszaj całość.
Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, by stała się ona lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj z dużą delikatnością. Chodzi bowiem o to, by uzyskany mus był jak najbardziej puszysty. Gotowy mus przełóż do miseczki i schładzaj w lodówce. Najlepiej spożyć go dopiero po około godzinnym chłodzeniu.
instagramCzytaj też:
Co zrobić z resztkami kurczaka z obiadu? Swoje triki zdradza Ania Starmach