Bakterie w jelicie
Grzyby mogą działać także pośrednio, a dokładniej – jako prebiotyk, czyli składnik wspierający korzystne jelitowe bakterie. W ten sposób mogą wspierać gospodarkę węglowodanową. Takie działanie także pokazali eksperci z Penn State, tym razem w eksperymentach na myszach. Podawanie gryzoniom pieczarek spowodowało zmiany w mikrobiomie gryzoni. Ich jelitowe bakterie zaczęły produkować więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które, jak się uważa, badań pozytywnie wpływają na ekspresję genów potrzebnych do normowania poziomu glukozy w organizmie.
„Lepsza regulacja stężenia glukozy ma znaczenie dla zapobiegania cukrzycy i innym chorobom metabolicznym” – podkreśla współautorka odkrycia prof. Margherita T. Cantorna. „Jasne jest, że niemal każda zmiana w diecie wpływa na mikrobiom” – dodaje ekspertka.
Mniejsze ryzyko śmierci
Jeśli weźmie się pod uwagę te wszystkie informacje, nie dziwi odkrycie specjalistów z Penn State, którzy donieśli przed niecałym rokiem, że osoby jedzące regularnie grzyby mają mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci – niezależnie od warunków demograficznych, stylu życia i innych nawyków żywieniowych. Taki był wynik obserwacji 15 tys. mieszkańców USA. Naukowcy rezultaty te również przypisują przeciwutleniaczom. „Grzyby to bogate źródło potężnych antyoksydantów – ergotienoiny i glutationu” – podkreśla uwagę prof. Djibril Ba.
„Wyższy poziom przeciwutleniaczy w organizmie chroni przed stresem oksydacyjnym i obniża ryzyko przedwczesnego zgonu” – dodaje.
Ostrożności nigdy za wiele
Przypominamy o tym, aby jeść grzyby tylko ze znanego źródła, a samodzielnie zbierać należy tylko te, które się zna. Nie wolno też zbierać ich do foliowych siatek, ponieważ w takich warunkach łatwo dochodzi do namnażania bakterii.
Źródła:
- Doniesienie prasowe na temat grzybów i depresji
- Publikacja na temat wpływu grzybów na ryzyko upośledzenia zdolności poznawczych
- Doniesienie prasowe na temat obniżonego ryzyka nowotworów
- Doniesienie na temat działania opóźniającego starzenie
- Doniesienie na temat składników odżywczych
- Doniesienie na temat działania prebiotycznego
- Doniesienie na temat obniżonego ryzyka przedwczesnej śmierci
- Praca naukowa na temat inhibitorów aromatazy
- Ostrzeżenia przed zatruciem grzybami
Czytaj też:
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?Czytaj też:
Gdzie nie wolno zbierać grzybów? Te pomyłki najczęściej popełniają grzybiarze