Ciasta z galaretką świetnie sprawdzają się w upalne dni. Są smaczne i lekkie, dobrze komponują się na przykład z mrożoną kawą czy lemoniadą. Jednak podczas przygotowań warto uwzględnić wysoką temperaturę i zwrócić uwagę szczególnie na sposób przygotowania galaretek, a później śmietankowej masy. Jeśli zbyt krótko będziemy trzymać je w lodówce, ciasto może nie nabrać odpowiedniej konsystencji i zwyczajnie nam się nie uda.
Słodki salceson babci to przepis pochodzący z mojego rodzinnego przepiśnika. Pamiętam, jak w dzieciństwie zajadałam się tym ciastem, które w czasach ówczesnej szarej Polski było wielkim rarytasem. Głównie ze względu na feerię barw i smaków oraz na elegancki sposób podania.
Zrób domowy śmietanowiec
Przepis: Galaretowiec (słodki salceson) babci Jagody
Ciasto, które idealnie smakuje w upalny dzień. I do tego perfekcyjnie wygląda!
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 13 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 270
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- Szczypta soli do białek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Śmietana 30 procent – 500 ml
- 4 galaretki w różnych kolorach
- 4 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Ubijanie białek z cukremOddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej misce, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Kiedy konsystencja masy będzie coraz bardziej sztywna, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do momentu aż składniki się połączą i powstanie jednolita, sztywna piana.
- Dodawanie żółtekDo ubitej piany dodawaj po jednym żółtku i mieszaj drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
- Dodawanie mąki i proszku do pieczeniaGdy masa jajeczna będzie gotowa, zacznij dodawać do niej mąkę i proszek do pieczenia. Rób to bardzo powoli, również możesz użyć do tego miksera lub łyżki. Ważne jest, aby powstała masa była jednolita.
- Pieczenie biszkoptuOkrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Wlej przygotowaną masę i piecz około 30 minut.
- Krojenie biszkoptuGdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwie równe części.
- Przygotowanie galaretekPrzygotuj 4 różne galaretki np. czerwoną, zieloną, pomarańczową i żółtą. Każdą wsyp do osobnego talerza lub miski i rozpuść w 200 mln gorącej wody. Następnie poczekaj aż galaretki będą chłodne i wstaw je na kilka godzin do lodówki. Gdy stężeją, każdą z nich pokrój w kostkę i ponownie ostaw do lodówki, aby utrzymały swoją konsystencję.
- Przygotowanie żelatynyDo miski wsyp żelatynę, zalej ją gorącą wodą i bardzo dobrze zamieszaj, aby żelatyna się rozpuściła. Powstałą mieszankę odstaw do wystygnięcia.
- Łączenie składnikówDo miski wlej śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy. Te wszystkie składniki połącz trzepaczką lub mikserem. Następnie do masy wlej wystudzoną żelatynę i całość zamieszaj. Na końcu dodaje pokrojone galaretki i wszystko bardzo delikatnie połącz.
- Przełożenie biszkoptów i masyBlachę wyłóż folią, na której umieść upieczony wcześniej biszkopt. Wyłóż na niego galaretkową masę, rozprowadzając ją bardzo dokładnie. Na masie połóż drugą część biszkoptu, sprawdzając, czy dobrze przylega.
- ChłodzenieTak przygotowane ciasto włóż na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby stężało. Najlepiej pozostaw je tam na całą noc.
- Tak prezentuje się słodki salceson (galaretowiec)
Jak przechowywać galaretowiec?
Warto też zwrócić uwagę na sposób przechowywania galaretowca – może spędzić w lodówce 3-4 dni pod warunkiem, że nie będziemy go zbyt długo wystawiać na zewnątrz. Zróbmy to przed samym podaniem ciasta, a gdy odkroimy potrzebną liczbę kawałków, odstawmy deser do lodówki.
Ponieważ ciasto może przechodzić zapachem produktów trzymanych w lodówce, warto je odpowiednio zakryć.
Czytaj też:
Zrób sernik na zimno z 2 składników. To idealny przepis na deser na upalne dniCzytaj też:
Ciasto owocowe na kefirze. Możesz dodać dowolne owoce