Mój świąteczny deser na „czarną godzinę” jest banalnie prosty i nie wymaga wielu zabiegów ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Mogę go przygotować, nawet gdy goście są już w domu i czekają na poczęstunek. W zasadzie robi się sam. Większość, bo aż 75 procent pracy, wykonuje za mnie piekarnik. Nim znajomi zdążą się rozsiąść, przysmak ląduje na stole. Wszyscy się nim zajadają i proszą o dokładkę. Jest po prostu pyszny.
Przepis: Pieczone gruszki z ricottą
Ten świąteczny deser to świetna alternatywa dla makowca, sernika czy szarlotki. Pysznie smakuje, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 gruszki
- 150 g ricotty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie gruszekGruszki dokładnie umyjcie i przekrójcie na pół. Wydrążcie z nich gniazda nasienne i skropcie owoce sokiem z cytryny.
- Połączenie składnikówPołączcie ricottę z miodem. Każdą połówkę wypełnijcie serem i posypcie cynamonem.
- Zapiekanie gruszek z seremPrzełóżcie gruszki do naczynia żaroodpornego i nagrzejcie piekarnik do 200 stopni i pieczcie owoce przez 15 minut.
- Podanie deseruPrzed podaniem możecie posypać gruszki cynamonem. posiekanymi orzechami włoskimi lub polać owoce miodem.
Przedstawioną recepturę możecie dowolnie modyfikować zarówno jeśli chodzi o proporcje, jak i ilości poszczególnych składników. Jeśli lubicie eksperymentować i wolicie niestandardowe połączenia smakowe, zamieńcie ricottę na gorgonzolę. Jej słonawy i lekko pikantny smak wspaniale równoważy słodycz gruszki. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej posiekane orzechy, migdały, rodzynki albo suszone owoce, na przykład żurawinę. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Czy pieczone gruszki są zdrowe?
Gruszki to zdrowe i smaczne owoce, które mają wiele cennych właściwości. Są źródłem błonnika pokarmowego oraz wielu antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i redukują ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Obróbka termiczna co prawda zmniejsza ilość składników mineralnych obecnych w gruszce (pod wpływem wysokiej temperatury część z nich ulega degradacji). Należy jednak zauważyć, że pieczenie jest znacznie zdrowszym sposobem przygotowywania owoców niż smażenie. Jeśli chcecie zachować więcej wartości odżywczych gruszek, pieczcie je w niższej temperaturze.
Czytaj też:
Pieczone gruszki w tym wydaniu to mistrzostwo świata. Zrobisz je w pół godzinyCzytaj też:
Te paszteciki sprawią, że zapomnicie o tradycyjnych krokietach. Pozazdrościła mi ich nawet szefowa kuchni