Te paszteciki sprawią, że zapomnicie o tradycyjnych krokietach. Pozazdrościła mi ich nawet szefowa kuchni

Te paszteciki sprawią, że zapomnicie o tradycyjnych krokietach. Pozazdrościła mi ich nawet szefowa kuchni

Dodano: 
Paszteciki
Paszteciki Źródło: Freepik
Znudziły wam się krokiety? Szukacie innego dodatku do wigilijnego barszczu? W takim razie paszteciki z ciasta francuskiego z pewnością spełnią wasze oczekiwania. Robi się je dość szybko, a poza tym smakują obłędnie.

Paszteciki to doskonały zamiennik krokietów. Robię je nie tylko na wigilijną kolację, ale również w okresie noworocznym. To przekąska idealna na domową imprezę w gronie znajomych. Jest pyszna, sycąca, a jednocześnie łatwa w przygotowaniu. Jej bazą nie jest bowiem tradycyjne ciasto drożdżowe. By zaoszczędzić czas, wykorzystuję gotowe ciasto francuskie, jakie można kupić w sklepach i sieciach handlowych. W ten sposób szybko powstają paszteciki, które podbijają serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zalicza się do nich między innymi moja znajoma, szefowa kuchni, przed którą świat kulinariów nie ma praktycznie żadnych tajemnic.

Przepis: Paszteciki wigilijne z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego z powodzeniem zastępują tradycyjne krokiety. Można je podawać razem z wigilijnym barszczem czerwonym. Sprawdzą się również jako samodzielna przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych (podgrzybków lub borowików)
  • 250 g pieczarek
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWsypcie suszone grzyby do garnka, zalejcie je szklanką letniej, przegotowanej wody i poczekajcie aż zmiękną (około godziny). Miękkie grzybki posiekajcie na drobno. Z kapeluszy większych pieczarek zdejmijcie skórkę (mniejszych nie trzeba obierać), a następnie wszystkie dokładnie pokrójcie. Obierzcie z łupin cebulę i ząbki czosnku. Następnie cebulę pokrójcie na mniejsze kawałki i przeciśnijcie czosnek przez praskę.
  2. Przygotowanie farszuWrzućcie do garnka przepłuczoną kiszoną kapustę, zalejcie ją niewielką ilością wody (około 100 ml). Następnie dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę mielonego pieprzu. Całość gotujcie na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie (20-30 minut). Ostudzoną kapustę odciśnijcie z nadmiaru wody i posiekajcie. Cebulę i czosnek podsmażajcie na niewielkim ogniu i małej ilości oleju roślinnego (wystarczą trzy łyżki) przez około 10 minut. Warzywa powinny się jedynie lekko zarumienić. Potem na patelnię z czosnkiem i cebulą wrzućcie posiekane pieczarki i podsmażajcie całość przez około 10 minut (do momentu aż woda z pieczarek całkowicie odparuje). Cały czas mieszajcie. Na koniec dorzućcie kiszoną kapustę i odciśnięte grzyby. Doprawcie wszystko solą i mielonym pieprzem. Po około 7 minutach zdejmijcie farsz z ognia i odstawcie do przestygnięcia.
  3. Przygotowanie pasztecikówŚwieże lub rozmrożone ciasto francuskie potnijcie na kwadraty o dowolnych wymiarach. Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości paszteciki chcecie uzyskać. Następnie na środek każdego kwadratu połóżcie trochę farszu i zawińcie ciasto, formując trójkąty. Dociśnijcie brzegi (na przykład za pomocą widelca), by pierożki nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ciasto posmarujcie rozmąconym jajkiem i ułóżcie trójkąty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczcie paszteciki przez około 25 minut (do momentu aż ciasto zyska złoty kolor).

Przepis na paszteciki możecie dowolnie modyfikować, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami. Tworzyć wersje serowe albo warzywne i dodawać do farszu to, co akurat macie pod ręką, na przykład paprykę, pomidory, marchew, pory itp. Ta przekąska jest również świetnym rozwiązaniem, gdy zostaje wam w lodówce mięso mielone po robieniu kotletów.

Jakie ciasto francuskie wybrać?

Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie, zwracajcie uwagę na jego skład. Im krótszy, tym lepiej. Dobry produkt powinien zawierać mąkę, masło, sól i wodę. Wszelkie inne dodatki są zbędne. Nie inwestujcie w wyroby z olejem palmowym i cukrem. Uważajcie też na substancje emulgujące, na przykład lecytyny. Pamiętajcie o jeszcze jednej bardzo istotnej kwestii – jeśli dany składnik pojawia się na etykiecie jako pierwszy, to oznacza, że w danym produkcie jest go najwięcej. Analogicznie ostatnie miejsca na liście zajmują te ingredienty, których ilości są najmniejsze.

Czytaj też:
Robię idealne ciasto na krokiety. Przepis zdradziła mi znajoma zawodowa kucharka
Czytaj też:
To najgorsze błędy podczas robienia barszczu czerwonego. Moja babcia przygotowała mi całą listę

Źródło: Wprost