Naleśniki są dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a uwielbia je niemal każdy z nas. Co więcej, można je przygotować w różnych odsłonach – doskonale smakują „na słodko”, na przykład z dżemem, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, ale też w wersji wytrawnej z serem i szynką, szpinakiem lub suszonymi pomidorami i kurczakiem. Przygotowując naleśniki, warto dodać jeden, szczególny składnik, dzięki któremu potrawa będzie jeszcze zdrowsza, ale też odpowiednia dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.
Jak przygotować fit naleśniki z płatkami owsianymi?
Takie naleśniki z dodatkiem płatków owsianych wychodzą niezwykle delikatne, o ciekawym smaku i teksturze. Zanim zaczniecie smażyć naleśniki – poczekajcie, aż patelnia porządnie się rozgrzeje, dzięki temu pierwszy naleśnik z pewnością nie wyląduje w koszu. Spróbujcie zrobić też superszybkie naleśniki bez mąki.
Przepis: Naleśniki z płatkami owsianymi
Te naleśniki są pyszne, ale też zdrowe. Koniecznie spróbujcie samodzielnie je przyrządzić
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml mleka roślinnego
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- Mielenie płatków owsianychNajpierw płatki owsiane przemielcie na drobny proszek, na przykład przy użyciu blendera (blendujcie na wysokich obrotach).
- Mieszanie składnikówZblendowane płatki owsiane wymieszajcie z mlekiem i jajkami tak, by powstała gładka masa.
- SmażenieSmażcie naleśniki z obu stron, by ładnie się przyrumieniły.
Z czym jeść naleśniki podczas odchudzania?
Podczas odchudzania warto wybierać lekkie i zdrowe dodatki do naleśników. Doskonałymi opcjami są świeże owoce, takie jak truskawki, jagody czy plastry banana, które dodają naturalnej słodyczy i błonnika. Warto również postawić na jogurt naturalny czy twaróg o niskiej zawartości tłuszczu. Musicie jednak pamiętać, by wystrzegać się słodkich dodatków takich jak cukier czy różnego rodzaju sosy i syropy – zdecydowanie lepiej wybierać naturalne słodziki, takie jak na przykład odrobina miodu.
Do samych naleśników warto dodawać płatki owsiane, ponieważ są bogate w błonnik, który sprawia, że czujemy się dłużej syci, co z kolei przyczynia się do ograniczenia spożywanych kalorii. Dodatkowo płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny – oznacza to, że powoli uwalniają cukier we krwi, co sprzyja utrzymaniu stabilnego poziomu energii i zapobiega nagłym skokom glukozy, które mogą prowadzić do napadów głodu.
Czytaj też:
Owsianka a’la tiramisu to najlepsze śniadanie, jakie zjecie. Mnie zastępuje deser podczas odchudzaniaCzytaj też:
Jest smaczniejszy niż skyr i nie zawiera ani grama tłuszczu. Możesz go jeść nawet na diecie