Owsianka a’la tiramisu to najlepsze śniadanie, jakie zjecie. Mnie zastępuje deser podczas odchudzania

Owsianka a’la tiramisu to najlepsze śniadanie, jakie zjecie. Mnie zastępuje deser podczas odchudzania

Dodano: 
Owsianka a'la tiramisu
Owsianka a'la tiramisu Źródło:freepik/ autor: Freepik
Macie ochotę na coś słodkiego, ale jesteście na diecie? Nic nie szkodzi, pysznościami możecie zajadać się od samego rana. Wystarczy, że zrobicie owsiankę o smaku popularnego deseru tiramisu. 

Owsianka to jedno z ulubionych śniadań wielu osób. Jest to prawdziwy skarb na talerzu! Jest bogata w błonnik, który pomaga w regulacji trawienia oraz utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Ponadto, zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez czy cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie owsianki może również przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca i cukrzycy typu 2. To idealne śniadanie dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i chcą dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych już od samego rana, a do tego zjeść coś pysznego.

Jak zrobić owsiankę a’la tiramisu? Prosty przepis

Owsianka a’la tiramisu to pyszna wariacja klasycznej wersji tej potrawy. Łączy ona smak tiramisu ze zdrowymi właściwościami płatków owsianych. Co więcej, w odróżnieniu od tradycyjnego tiramisu nie jest istną bombą kaloryczną. To idealna propozycja dla miłośników tego włoskiego deseru. Głównymi składnikami takiej owsianki są oczywiście płatki owsiane, ale również skyr waniliowy, banan, mleko i kakao. Taka owsianka z powodzeniem może być również zaserwowana jako deser dla osób, które dbają o linię.

Przepis: Owsianka a\'la tiramisu

Ta owsianka jest po prostu przepyszna. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, ale też deser

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 60 g banana
  • 40 g płatków owsianych
  • 5 g erytrytolu
  • 5 g kakao
  • 150 g skyru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 1 porcja espresso

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owsiankiNajpierw wsypcie do garnka płatki owsiane, słodzik, mleko, kakao i espresso. Całość gotujcie, aż owsianka uzyska gęstą konsystencję. Następnie odstawcie ją na chwilę do ostygnięcia.
  2. Układanie owsiankiUkładajcie owsiankę warstwowo w słoiczku. Na pierwszą warstwę owsianki połóżcie plasterki banana, później skyr. Czynność tę powtórzcie jeszcze raz. Wierzch owsianki posypcie kakao.

Z czym można podawać owsiankę?

Istnieje wiele ciekawych i kreatywnych sposobów podania owsianki, które można dostosować do tego, na co aktualnie mamy ochotę. Owsianka świetnie smakuje ze świeżymi owocami, orzechami, migdałami, ale to nie wszystko. Możecie przygotować też sernikową owsiankę. Kolejną ciekawą propozycją jest przyrządzenie owsianki na ciepło z dodatkiem cynamonu i jabłek – ten przepis pokochają wszyscy miłośnicy szarlotki. Możecie zrobić też owsiankę w wersji wytrawnej, dodając do niej na przykład dynię czy cukinię. Doskonale smakuje też owsianka marchewkowa z pomarańczą i orzechami włoskimi – to połączenie sprawia, że kubki smakowe dosłownie szaleją.

Czytaj też:
Placki z cukinii zawsze robię z tym 1 szczególnym składnikiem. Podkręca efekty mojego odchudzania
Czytaj też:
Intensywnie czekoladowy fit deser zachwyca wszystkie moje koleżanki. Robię go w błyskawicznym tempie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl / Instagram/dietetykpowszechny