Przepis na chłodnik, który chcę wam dzisiaj zaproponować pochodzi z Bułgarii. Zupa nosi nazwę tarator i w rodzimym kraju serwuje się ją zwykle jako przystawkę. Jednak z powodzeniem może zastąpić danie główne. Jest lekka i pyszna. Nie obciąża żołądka, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo. W dodatku nie wymaga wiele pracy. Powstaje z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, ale smakuje jak danie z najlepszej restauracji.
Jak zrobić bułgarski chłodnik?
Przepis jest banalnie prosty. Tak naprawdę wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a powstałą zupę schłodzić w lodówce. To właśnie ostatnia z wymienionych czynności stanowi najtrudniejszy etap przygotowań. Wymaga bowiem cierpliwości. Niełatwo się w nią uzbroić, gdy masz świadomość tego, jak pyszny smakołyk wyląduje później na stole. A im więcej czasu chłodnik spędzi w lodówce, tym lepiej. Zyska na tym smak zupy, bo poszczególne składniki dobrze się przegryzą.
Sekretem bułgarskiego chłodnika są orzechy włoskie. które lądują w zupie na sam koniec. Dzięki nim tarator zyskuje element chrupkości, a jednocześnie nabiera bardzo ciekawego charakteru. Staje się bardziej wyrazista.
Przepis: Tarator
To bułgarski chłodnik, orzeźwiający przysmak idealny na upalne dni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Bułgarska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 500 ml zimnej wody
- 4 zielone ogórki
- 1 pęczek koperku
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki umyjcie i obierzcie ze skórki. Wydrążcie z nich gniazda nasienne i zetrzyjcie warzywa na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie koperek i orzechy.
- Łączenie składnikówPołączcie w misce wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) i włóżcie zupę do lodówki na minimum godzinę.
- Podawanie chłodnikaSchłodzoną zupę posypcie posiekanymi orzechami włoskimi. Dodadzą jej chrupkości.
Rada: Jogurt naturalny typu greckiego możecie zastąpić kefirem naturalnym lub maślanką.
Bułgarski chłodnik – o czym warto pamiętać?
Przepis na bułgarski chłodnik możecie śmiało modyfikować, zgodnie ze swoimi upodobaniami i potrzebami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacać pierwotną recepturę o różne dodatki. Dobrze sprawdzą się na przykład takie produkty, jak:
- starta na tarce lub pokrojona w plasterki rzodkiewka,
- posiekany szczypiorek,
- ugotowane na twardo jajka,
- posiekana drobno natka pietruszki.
Chłodnik ten możecie przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że użyjecie jogurtu sojowego. Ma on dość słodki smak. Jeśli chcecie go nieco zakwasić, wykorzystajcie sok z cytryny lub limonki.
Czytaj też:
Ta zupa to mój przepis na szybki obiad w upalne dni. Zrobisz ją z prostych składnikówCzytaj też:
Chłodnik a odchudzanie. Czy to aby na pewno dobry pomysł?