Gdy odkryłam meksykańskie śniadanie z jajkiem sadzonym, byłam przekonana, że na diecie nie można jeść boczku. Wiedziałam, że jest tłusty i poza tym zawiera znikome ilości cennych składników odżywczych. Dietetyczka jednak powiedziała mi, że od czasu do czasu zdrowa osoba może sobie pozwolić na coś mniej lekkiego.
W tym posiłku dla równowagi znajduje się spora porcja warzyw — zarówno świeżych, jak i duszonych. Poza jajkiem źródłem białka jest też czerwona fasola, która dodatkowo zawiera m.in. żelazo, kwas foliowy i selen. Jest też bogata w lekkostrawny błonnik i wykazuje działanie usprawniające usuwanie nadmiaru cholesterolu z organizmu.
Strączek połączony został z duszoną papryką — źródłem wspomagającej wchłanianie wielu składników odżywczych witaminy C, obfitującym jednocześnie w korzystne dla naszego wzroku karotenoidy.
Podane z salsą pomidorową sycące śniadanie może i nie powinno gościć naszych talerzach zbyt często, ale jest pyszne i orzeźwiające, właśnie za sprawą wspomnianej pomidorowej surówki, którą uwielbiam. Skropione limonką pomidory smakują wręcz wybitnie.
Jak zrobić meksykańskie śniadanie z jakiem sadzonym?
Wykonanie sycącej potrawy nie jest skomplikowane, ale jest kilkuetapowe. Trzeba pokroić warzywa, podsmażyć boczek i tortillę oraz usmażyć smaczne jajka sadzone. Wszystko to jeszcze potem należy ułożyć na talerzu. Spróbowałam jednak i przekonałam się, że choć procedura wydaje się dość skomplikowana, wcale taka nie jest. Polecam się skusić.
Przepis: Meksykańskie śniadanie z jajkiem sadzonym
Sycące śniadanie inspirowane daniem huevos rancheros. Proste i smaczne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 jajka
- 80 g wędzonego boczku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie pomidory malinowe
- 1 czerwona cebula
- 2 małe placki tortilli kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFasolę odcedź zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory także oczyść z brudu i szypułek, posiekaj. Podobnie postąp z pozbawioną łupiny czerwoną cebulą.
- Przygotowanie meksykańskiego śniadaniaPaski boczku podsmaż na patelni. Gdy się zrumienią, przenieś je na talerz. Wrzuć paprykę, posól ją delikatnie i duś przez 4 minuty. W tym czasie w miseczce przygotuj salsę, łącząc pomidory z cebulą, 1 łyżeczką oleju rzepakowego i sokiem z limonki. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Do papryki dorzuć fasolę i wlej 1 łyżeczkę oleju rzepakowego. Wsyp paprykę wędzoną, wymieszaj i podgrzewaj całość jeszcze 2-3 minuty. Przenieś zawartość patelni na talerz. Na osobnej patelni podgrzej tortillle. Ułóż je na warstwie z fasoli i papryki. Usmaż jajka sadzone, podlewając je delikatnie wodą i przykrywając naczynie, by szybciej się ścięły. Gotowe przenieś na kukurydziane placki. Udekoruj salsą pomidorową.
Jak podawać sycące śniadanie z jajkiem sadzonym?
Po ułożeniu wszystkich elementów na talerzu wystarczy już tylko zajadać. Jeśli chcecie i lubicie, możecie posypać danie po wierzchu posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Te dodatki nadadzą mu dodatkowej odświeżającej nuty.
Czytaj też:
Śniadanie z restauracji w twojej kuchni – przepis na szakszukęCzytaj też:
Zrobiłam jajka po szkocku. To połączenie smaków wszystkich zaskoczyło